BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
4k,Ultra,Hd,Video:,New,York,City,From,High,Window
gazdagok

Ezekbe a városokba költöznek a gazdagok

Érdekes módon London lecsúszott a radarról a gazdagok szemében. Sokáig a vagyonosok kedvenc városa volt, de Párizs átvette a helyét. A gazdagok az adózást, a biztonságot és a diszkréciót létesítik előnyben, ha új lakóhelyet választanak.

A gazdagok, vagyis a havonta egymillió dollár fölött keresők a nagyvárosi életet részesítik előnyben – derült ki a Knight Frank ingatlantanácsadó jelentéséből. Az adataik szerint a gazdagok 83 százaléka nagyvárosban keres magának ingatlant, a maradék 17 százalék pedig a vidéki, üdülő övezeteket keresi.

Croydon,,,London,United,Kingdom,-,07,20,2023,:
gazdagok
Ebbe az öt európai városba költöznek a gazdagok / Fotó: Shutterstock

Az ingatlantanácsadó felmérésében 700 európai és amerikai vagyonos személy vett részt. A Knight Frank az európai életmódfigyelő-index összeállításakor a megkérdezetteknek az egyes városok olyan tulajdonságait kellett értékelniük, mint a gazdaság, az életminőség, a környezet, az infrastruktúra, a mobilitás és a lakosság.

A gazdagok öt kedvenc városa

  1. Párizs
  2. Berlin
  3. Barcelona
  4. Bécs
  5. Madrid

A listavezető Párizs esetében a gazdaságot és a lakosságot jelölték meg a válaszadók, mint vonzó tulajdonságokat – írta a CNBC. Kiemelték a jó egyetemeket, a városban jelen levő vállalatokat, valamint a kultúrát. A korábbi években rendre London számított a szupergazdagok kedvenc városának, idén ugyanakkor – meglepetésre – az első ötbe sem fért be. Anglia fővárosa a hetedik helyre csúszott.

Jelenleg sokkal több gazdag tervezi a költözést, ráadásul ilyenkor nemcsak települést, hanem országot is szoktak váltani. A migrációs trendeket nyomon követő tanácsadó cég, a Henley & Partners szerint az idei évben rekordszámú, 128 ezer milliomos vált lakóhelyet, miközben tavaly 120 ezerre becsülték ezt a számot. A Knight Frank kiemelte, hogy az ultragazdagok 19 százaléka, vagyis a legalább 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezők nemcsak másik országba költöznének az idén, hanem új állampolgárságot is szereznének.

A hatalmas nettó vagyonnal rendelkezők elsősorban a biztonságot és a diszkréciót veszik figyelembe, amikor új otthont választanak, ezeket követi az adózás, az oktatás és a foglalkoztatás.

Miért fordultak el Londontól a gazdagok?

Az 1950-es években, illetve később a 2000-es évek elején rendkívül sok vagyonos ember költözött az Egyesült Királyságba. Európából, Afrikából, Ázsiából és a Közel-Keletről egyaránt érkeztek a gazdagok, hogy Londonban telepedjenek le. A Brexit viszont sokat rontott a város vonzerején, illetve a kedvező adózási szabályok eltörlése is elüldözte a vagyonosokat. Korábban a külföldi állampolgároknak nem kellett adózniuk az Egyesült Királyságban a nemzetközi jövedelmük után, ami végső soron a legvonzóbb tulajdonsága volt Londonnak a milliárdosok szemében.

A UBS Global Wealth Report jelentése szerint 

2028-ig 17 százalékkal fog csökkenni az Egyesült Királyságban élő milliomsok száma.

Nem elég gazdagok a magyar milliárdosok: csak álmodhatnak az osztrák, a lengyel vagy a cseh vagyonokról – itt a friss rangsor

A magyar milliárdosok csak itthon szupergazdagok, a régióban már nem számít rendkívülinek a vagyonuk. A probléma az, hogy a rendszerváltás utáni gazdasági konjunktúrára alapozva Magyarország vagyonos rétegének Csehországhoz vagy Lengyelországhoz kellene közelítenie, ehelyett azonban Romániával versenyeznek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.