BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mindennapi felvételek: 120 év után először történt ilyen a Hősök terén

Halaszthatatlan volt a Gábriel arkangyal-szobor restaurálása. A szobor várhatóan 2025 első felében kerül vissza a helyére.

Több mint 120 év után először emelték le és restaurálják Magyarország egyik emblematikus jelképét, a Gábriel arkangyal-szobrot a Hősök terén – olvasható a kormány Facebook-oldalán. A posztban hozzáteszik, hogy felújítási munkákat követően a szobor várhatóan 2025 első felében kerül vissza a helyére.

Halaszthatatlan volt a Gábriel arkangyal-szobor restaurálása / Fotó: MTI / MTVA

Korábban a Nemzeti Örökség Intézete közölte, hogy 

a mintegy öt méter magas bronzszobor állapota az elmúlt évtizedekben drasztikusan leromlott, korábbi felújítások során csak esztétikai beavatkozásokat végeztek el rajta, ezért teljes körű felújítása elkerülhetetlenné vált. 

A munkálatok első fázisában állványrendszer épült a 36 méter magas oszlop köré a vagyonkezelő Városliget megvalósításában. Ez lehetővé tette a szobor leemelését és restaurátor-műhelybe szállítását, ahol a belső állapot feltárását követő helyzetértékeléstől függően 6–12 hónap alatt helyreállítják az eredeti állapotát.

A szobor várhatóan 2025 első felében kerül vissza a helyére / Fotó: MTI / MTVA

A szobor állapotát 2023 decemberében részletesen felmérték, ennek alapján restaurátori terv készült az eredeti állapot helyreállításáról.

A szoborkompozíciót több darabra bontva egy nagy teherbírású daruskocsival leemelték: Gábriel arkangyal alakja a gömb felső felével együtt került le, a szobor kezéből a Szent Koronát és a kettőskeresztet még a helyszínen leválasztották. Ezt követően történt meg a korinthoszi talapzat leemelése. A szoborelemeket egy speciális nyerges vontatóval, fektetve, közúton szállítják el a részletes felmérés helyszínére.

Több mint 120 év után először emelték le  Gábriel arkangyalt / Fotó: MTI / MTVA

A szobor bronz gömb betonmagjának minimum 0,5-1 tonnás tömege ellensúlyként viselkedik a szárnyakra ható szélnyomással szemben. A szobor 3-6 milliméter falvastagságú bronzöntvényekből áll, a szélterhelés és a szárnyak mérete miatt belül vasszerkezet stabilizálja. A munkálatok során elsődleges szempont a plasztikailag értékes részek védelme, mint a Zala György 1897 felirat, valamint a figurális rész épségének megóvása.

A korinthoszi fejezet mintegy száz darab különálló elemből épül fel. Mivel a fejezet elemei égtájanként egyformák, emellett tükörszimmetrikusak is, bontás közben egyedi azonosítóval kell ellátni a kiemelt darabokat, majd a számozás alapján konszignációs térképet kell készíteni. Nem látható helyen a leszerelés előtt gravírozással minden elemet meg kell jelölni, így elkerülhető a hasonló elemek felcserélése.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.