BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Koreát elárasztotta a deepfake pornó, a Telegram bocsánatot kért

Egyre nagyobb problémát jelent Dél-Koreában a hamisított pornó. A hatóságok elkezdtek fellépni a deepfake szexvideók ellen, amiket sok esetben tinédzserek készítenek. A hamis pornót a Telegram titkosított csevegőszobáiban terjesztik, sokszor a fiatalok saját tanáraikról, vagy osztálytársaikról gyártanak ilyen felvételeket. Az elkövetőket akár 5 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A Telegram elnézést kért a dél-koreai hatóságoktól, amiért nem lépett fel az országban terjedőm, úgynevezett deepfake pornó térnyerése ellen. Kiderült, hogy a rendőrség több személy ellen is eljárást folytatott, akik a közösségi média oldalon létrehozott csevegő szobákban terjesztették a hamisított szexvideókat. A rendőrség napokkal ezelőtt jelentette be, hogy vizsgálatot indít a Telegram ellen, amiért nem lép fel az online bűnözés ellen.

Telegram
pornó
A Telegram elkezdett fellépni a deepfake pornó ellen / Fotó: AFP

A Telegram a bocsánatkérés mellett több hamisított pornóvideót is eltávolított a platformjáról – írta meg a BBC. Az is kiderült, hogy az említett csevegőszobák többségét tinédzserek üzemeltették.

A dél-koreai Kommunikációs Szabványügyi Bizottság (KCSC) egy közleményben tudtatta, hogy a Telegram elkezdett együttműködni a hatóságokkal a deepfake felvételek felszámolásában. Az oldal már 25 videót eltávolított, illetve egy e-mail-címet is megadott, amin bárki jelentheti, ha hamisított pornót talál a felületén. A KCSC azt írta, hogy elégedett a Telegram segítségével és pozitívnak tartják, hogy az oldal végre elkezdte komolyan venni a problémát.

A deepfake pornóvideókat a mesterséges intelligencia segítségével hozzák létre, többségében tinédzserek. A hamis felvételeket sok esetben az osztálytársaikról, vagy a tanáraikról készítik. Az MI egy megadott kép segítségével vágja rá az áldozatok arcát a pornóvideókra, ezzel azt a látszatot keltve, hogy az illető szerepel ezeken a felvételeken.

A rendőrség két nagy nevű dél-koreai egyetemre is eljutott, ahol a hallgatók egy csoportja ilyen hamisított videókat készített.

Dél-Koreában a deepfake pornóvideók készítőit akár 5 év szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság, valamint több mint 10 millió forint pénzbüntetést is kiszabhat.

Nemrég a Telegram alapítóját őrizetbe vették Franciaországban. Pavel Durov ellen elfogatóparancs volt érvényben, amiért a közösségi média felületen nem szabályozzák a tiltott cselekményeket. A Telegram titkosított csevegőszobáiban a vádak szerint állandó a kábítószer-kereskedelem, a gyermekekről készült pornográf felvételek terjesztése és egyéb csalások. Durovot azóta vád alá helyzeték és bíróság elé is állították. A dél-koreai elnök, Jun Szogjol utasította a hatóságokat, hogy lépjenek fel sokkal komolyabban a digitális térben zajló szexuális bűnözés ellen.

Mi a Telegram és miért tartóztatták le az alkalmazás alapítóját?

A kezdetben üzenetküldő alkalmazásként működő Telegram gyorsan tovább fejlődött, mára a világ egyik legnagyobb közösségi platformja lett, számos hasznos funkcióval. Alapítója, Pavel Durov egyszerre programozó csodagyerek és milliárdos vállalkozó, támogatói szerint egyben a szólásszabadság harcosa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.