BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több, mint játék: ilyen a sportkártyák és a Pokémonok professzionális világa

Igazi reneszánszukat élik a Pokémon- és sportkártyák, a piac pedig hatalmas, ami a gyűjtőknek és a hitelesítőknek is jó. A gyűjthető kártyák már a 2000-es évek előtt is nagy figyelmet kaptak, és az azóta felnőtt generáció most újra felfedezte gyerekkori hobbiját, sokan komoly gyűjteményeket halmoztak fel. A Pokémon- és sportkártyák többeknek már inkább befektetést jelentenek, mintsem hobbit.

Napjainkban valódi reneszánszát élik a gyűjthető kártyák, azokon belül is kimagasló érdeklődésnek örülhetnek a sportkártyák és a Pokémonok. A tökéletes értékelés megszerzése egy ritkább kártya esetében tízszeresére is növelheti az értékét, így egy kisebb befektetés hatalmas nyereséggé válhat. Azonban a kártyaértékelési folyamat nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, és van néhány dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy jobb osztályzatot kapjunk.

DENMARK Brothers in the Guinness Book of Records for their pokemon collection, Több, mint játék: ilyen a sportkártyák és a Pokémonok professzionális világa
Több mint játék: ilyen a sportkártyák és a Pokémonok professzionális világa / Fotó: Ritzau Scanpix via AFP

A Pokémon- és sportkártyák értékelése kulcsfontosságú a kártyák értékének és állapotának meghatározásában, különösen a gyűjtők és kereskedők számára. Az értékelés folyamata során a gyűjtőkártyák állapotát vizsgálják, és ennek alapján osztályzatot kapnak, amely tükrözi azok eredetiségét és állapotát. A sportkártyák értékelése során alaposan megvizsgálják a kártya sarkait, éleit, felületét és középre igazítását. Ezután egy numerikus vagy betűjelzéssel ellátott osztályzatot kap, amely skálaügynökségenként eltérhet.

A két vezető hitelesítő cég:

  1. Professional Sports Authenticator (PSA): A Pokémon- és sportkártyák értékelésének népszerű választása a PSA, amely 10 pontos skálát alkalmaz az állapot meghatározására.  
  2. Beckett Grading Services (BGS): A BGS szintén 10 pontos skálán értékeli a kártyákat, és részletes alértékelést is nyújt a kártya egyes részeire vonatkozóan, mint például a középre igazítás, sarkok, élek és felület.

Az értékelés célja, hogy a gyűjtőknek egy szabványosított módot nyújtson a kártyák állapotának és értékének meghatározására, valamint megvédje őket a hamisítványoktól, melyeket természetesen ők is szűrnek – írja a Giant Sports Cards oldal.

Hogyan értékelik a Pokémon- és sportkártyákat?

Az értékelés folyamata mindig attól függ, hogy hány és milyen típusú kártyáról van szó. Például egy UFC kártyagyűjtő lehet, hogy másik értékelőügynökséghez küldi be a kártyáit, mint egy focikártyagyűjtő, és más is az értékelés folyamata.

A PSA és a BGS is legtöbbször olyan kártyákat vizsgál, melyeket a gyűjtő küldött be hozzájuk.

Ekkor a gyűjtőknek ki kell tölteniük egy űrlapot, elő kell készíteniük a kártyákat, és gondoskodniuk kell a biztonságos szállításról. Léteznek még PSA-kereskedők is, általában ők nyújtják a legkényelmesebb megoldást. A hivatalos kereskedők elintézik a teljes beküldési folyamatot, a gyűjtőknek csak a kártyákat kell elhozniuk az üzletbe. Ez különösen előnyös, ha egy gyűjtő nagy mennyiségű kártyát kíván beküldeni, mert a kézi űrlapkitöltés és előkészítés sok időt vehet igénybe. 

Mitől lesz drága egy kártya?

Sosem lehet tudni, hogy a polcon porosodó limlomok között akad-e egy ritkaság, ezért mindig érdemes nyitott szemmel járni a nagytakarítások idején. A kártyák értékelése többféle módon befolyásolja a piaci értéküket:

  • Eredetiség: Az értékelőcégek tanúsítványa hitelesíti a kártya eredetiségét, ami rendkívül fontos a másodlagos piacon. A hamis kártyák értéktelenek, de egy megbízható cég által értékelt kártya jelentősen növeli az eladási értéket.
  • Vevői bizalom: Az értékelt kártyák bizalmat keltenek a vásárlókban, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy a kártya nem sérült vagy hamis. Ezáltal az értékesítési ár is magasabb lehet.
  • Ritkaság: Az értékelés a ritkaságot is növelheti. Például egy Luka Doncic újonckártya esetében, ha csak 20 ilyen kártya készült, azok közül pedig csak néhány kapott PSA 9-es vagy 10-es minősítést, ezek a kártyák a legkeresettebbek közé tartozhatnak. Ez az árukat is feljebb tolja – például egy ilyen kártya több mint 800 dollárért eladható az online piacokon.
  • Védelem: Az értékelés után a kártyák visszakerülnek a tulajdonoshoz speciális tokban, amely hosszú távon is védi a kártya állapotát, és növeli a piaci értékét.

A minőség tehát ebben az esetben is együtt jár a magas árakkal: még egy kevésbé ritka kártya értéke is jócskán megnőhet, ha tulajdonosa kellő mennyiségű időt és pénzt fektet bele az értékelésbe.

Mi az oka a Pokémon- és sportkártyák reneszánszának?

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a gyűjthető kártyák iránti érdeklődés. Sokan, akik gyermekként gyűjtötték ezeket a kártyákat a 90-es évek végén, most újra felfedezik a hobbit, és befektetésként tekintenek rá. 

Logan Paul például 2021-ben rekordösszeget, 5,275 millió dollárt fizetett egy PSA Grade 10 Pikachu Illustrator kártyáért, 

amely a Guinness-rekordok könyve szerint a legdrágább Pokémon-kártya lett.

Jelenleg a Pokémon-kártyák piaca a legnagyobb, de utána szinte csak sportkártyák következnek, azokon belül is a baseball-, foci- és kosaras kártyák, melyek között vannak igazi vagyonokat érő darabok is.

A legdrágább Pokémon-kártya a Pikachu illustrator card;

melynek ára akár a 6 millió dollárt is elérheti. Az Egyesült Államokban nem meglepő, hogy az egyik legkelendőbb kártyakategória az amerikai futballhoz köthető: a PSA szerint több mint 145 ezer, CJ Stroud-játékos nevéhez köthető sportkártyát vizsgáltattak be csak 2024-ben. Az Amazonon és más online áruházakban 500 és 1000 dollár között mozognak a 10-es PSA-értékeléssel rendelkező Stroud-kártyák, ezek pedig még csak a legelterjedtebb variánsok.

A gyűjthető kártyák piaca tehát virágzik, ezzel pedig jól járnak a gyűjtők és a hitelesítők is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.