BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szupertájfun csap le Kínára, két Debrecennyi embert evakuáltak

A Fülöp-szigetek után pénteken Kínára is lecsap Yagi. Az évtized eddigi legnagyobbjának jósolt szupertájfun miatt több mint 410 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Az évtized egyik legerősebb szupertájfunja érkezhet meg órákon belül Kínába, a katasztrofális széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel fenyegető Yagi az előrejelzések szerint péntek délután csap le Hainan szigetére – írta a BBC.

(240906) -- HAIKOU, Sept. 6, 2024 (Xinhua) -- Huge waves lash the shore before the landfall of super typhoon Yagi in Haikou, south China's Hainan Province, Sept. 6, 2024.
  Super Typhoon Yagi, the 11th typhoon of this year, made landfall in south China's Hainan Province on Friday afternoon, according to the province's emergency management headquarters.
  The typhoon has brought heavy rainfall across most of the island, with severe rainstorms in certain townships and villages. The northern part of Hainan has experienced strong winds ranging from level 13 to 16, while some cities and counties have faced power outages. (Xinhua/Yang Guanyu) (Photo by Yang Guanyu / XINHUA / Xinhua via AFP)
Kína, Yagi, szupertájfun
A Yagi szupertájfun a Fülöp-szigetek után Kínában is katasztrofális pusztítást végezhet / Fotó: AFP

A kínai partoktól nem messze fekvő Hainan-szigetre 2014-ben csapott le a pusztító erejű Rammasun tájfun, hatalmas pusztítást okozva, és 46 ember halálát követelve. Azóta nem volt a környéken hasonló erősségű tájfun, egészen mostanáig, Yagi ugyanis versenyre kelhet 11 évvel ezelőtti elődjével.

Az előrejelzések szerint 223 kilométer per órás széllel érkezik meg a vihar a helyi idő szerint este 9 órakor a Hainan-sziget északkeltei részén fekvő Vencsang városához. 

A szigeten több mint 410 ezer embert evakuáltak a tájfun érkezése előtt. A vonatok, hajók és repülőjáratok közlekedését felfüggesztették, az iskolákat pedig bezárták.

Yagi ereje megduplázódott azóta, mióta a hét elején lecsapott a Fülöp-szigetek északi részére, ahol már így is az év második legerősebb tájfunjának számított. A meteorológusok szerint hatalmas károkat okozhat Hainanban és a szomszédos Guangdongban, amely Kína legnépesebb tartománya. A szupertájfun az 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg. A kínai meteorológiai hatóság szerint a Yagival érkező csapadékmennyiség elérheti az 500 millimétert is.

Több tucat áldozatot szedett már a Gaemi szupertájfun

Idén júliusban a Gaemi tájfun hatalmas pusztítást végzett a Fülöp-szigeteken és Kínában egyaránt. A természeti katasztrófa több tucat ember haláláért felelős.

Bár a homokos strandjairól és kristálytiszta vizeiről ismert Hainan szigetén gyakori vendégnek számítanak a hasonló viharok, az 1949 óta lezajlott 106 tájfun közül mindössze kilencet minősítettek szupertájfunnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.