BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a SpaceX történelmi küldetése

Elon Musk egy lépéssel közelebb került a Mars meghódításához. Sikeresen hazatért a SpaceX Dragon űrhajója, és ezzel befejeződött a Polaris Dawn program.

Biztonságban visszatért a Földre a SpaceX Dragon űrhajó négyfős legénysége, amely a Polaris Dawn programban ötnapot töltött az űrben. Az űrhajó Florida partjainál landolt a vízben helyi idő szerint vasárnap reggel, amit élőben közvetítettek az interneten. Ezzel történelmi jelentőségű küldetés fejeződött be.

polaris dawn
A Polaris Dawn keretében egy milliárdos is kiléphetett az űrbe / Fotó: AFP

A Polaris Dawn több téren is úttörő volt

Ez a küldetés volt az első magánfinanszírozású, kereskedelmi űrrepülés, amelyben űrsétát tettek: először Jared Isaacman milliárdos vállalkozó, majd Sarah Gillis, a SpaceX mérnöke lépett az űrbe.

A projekt azért is úttörő volt, mert a SpaceX Dragonja olyan messze eltávolodott a Földtől, mint a Nemzetközi Űrállomás és a Föld közötti távolság háromszorosa, ráadásul állami szereplő nem vett részt benne.

A SpaceX szerint most először történt meg, hogy négy űrhajós egyszerre volt kitéve az űr vákuumának. Mivel az űrhajónak nincs zsilipje, az egész legénység űrruhát öltött, amikor kinyitották az ajtót.

A legénység tudományos kísérleteket végzett annak kapcsán, hogy az űr hogyan hat az emberi szervezetre. Vizsgálták a látás, a szem működésének változásait, a súlytalanság befolyását a véráramra, valamint azt, hogy a gyógyszerek miképpen hatnak a megváltozott környezetben.

A küldetés célja volt Elon Musk cége új űrruhájának tesztelése is, összességében pedig a Marsra való utazás előkészítése.

Isaacman további két űrrepülést tervez. Az egyikre azt javasolta, hogy repüljenek a Hubble űrteleszkóphoz, és emeljék meg a pályáját, amivel meghosszabbíthatják az élettartamát – jelentette a The Washington Post.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.