BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Doctor,Use,Digital,Glucose,Monitor,Measure,And,Test,Stripe,For

Kínai tudósok megtalálhatták a cukorbetegség gyógymódját

A 25 éves beteg 11 éve szenvedett az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségben, ám csupán félórás műtét kellett ahhoz, hogy tünetmentessé váljon. A javulás már több mint egy éve tart, de a kutatók egyelőre csak egyetlen páciens alapján vontak le következtetéseket.

Kínai tudósoknak a világon először sikerült sejtbeültetéssel kezelni és visszafordítani az 1-es típusú cukorbetegséget. Ez a diabétesz autoimmun fajtája, amelyben az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit és a szervezet nem képes a vércukorszintet szabályozó hormont termelni.

Doctor,Use,Digital,Glucose,Monitor,Measure,And,Test,Stripe,For
Vilégszerte sokan szenvednek a cukorbetegségben / Fotó: Shutterstock

A 25 éves beteg 11 éve szenvedett az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségben, de csupán félórás műtét kellett ahhoz, hogy tünetmentessé váljon. A kutatók szerint a páciens néhány hónappal a beavatkozás  után képes volt természetes módon szabályozni vércukorszintjét. Az áttörést elérő csapat a bizonyítékot a Cell című szaklapban tette közzé – írja az Infostart.

Azt ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy korai kutatásról van szó, mivel csak egyetlen beteg alapján vontak le következtetéseket, így a jövőben további vizsgálatok szükségesek, mielőtt bevett gyógymód lehet a jövőben. Az analízisben többek között a Tiecsini Első Központi Kórház és a Pekingi Egyetem kutatói vettek részt.

Kínában található a legtöbb cukorbeteg

A diabétesz világszerte komoly egészségügyi fenyegetést jelent, de a távol-keleti országban különösen aggasztónak számít a helyzet: a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint Kínában fordul elő világszerte a legtöbb, több mint 140 millió beteg. Az 1-es típusú cukorbetegség az összes eset mintegy 5 százalékát teszi ki.

A jelenleg alkalmazott inzulininjekciók és a glükózszintcsökkentő gyógyszerek gyakran nehezen szabályozzák a vércukorszintet, ráadásul használatuk különböző szövődményekhez vezet, amelyek súlyosan befolyásolják az életminőséget. Ha a kutatók szigetsejt-transzplantációnak hívott módszere működik, nagy segítség lenne a betegeknek.

A csapat a műtétet leegyszerűsítette, és úgy döntött, hogy a sejteket a máj helyett a hasizomba ülteti át, ezzel elkerülte a hagyományos szigetsejt-transzplantációval járó gyulladásos kockázatokat. A javulás már több mint egy éve tart, a kutatók közölték, hogy az év végére két másik beteg állapotáról is véleményt tudnak mondani.

A cukorbetegség évekkel korábban jelezhet

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a diabétesz megelőzését és hatékonyabb kezelését.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.