BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leégett egy vadonatúj tűzoltóállomás Németországban, mert nem volt benne tűzjelző

Bár senki sem sérült meg a tűzben, az anyagi kár több tíz millió euró. A tűzoltóállomás hivatalosan csak felszerelések raktára volt, ezért nem volt kötelező, hogy legyen benne tűzjelző.

Leégett a németországi Stadtallendorf kevesebb mint egy éve átadott, vadonatúj tűzoltóállomása szerda reggel, miután az épületben nem volt tűzjelző berendezés. A lángok egy járműben gyulladtak ki, és gyorsan átterjedtek az épületre is.

Major fire in vehicle hall
16 October 2024, Hesse, Stadtallendorf: Firefighters are on duty in front of a vehicle depot. On Wednesday morning, the vehicle depot of the Stadtallendorf fire station in the Marburg-Biedenkopf district was completely destroyed in a major fire. Photo: Michael Rinde/dpa (Photo by Michael Rinde / Michael Rinde / dpa Picture-Alliance via AFP) tűzoltóállomás
Egyéves sem volt, mikor kiégett a stadtallendorfi tűzoltóállomás / Fotó: AFP

A tüzet mintegy 170 tűzoltó igyekezett megfékezni, köztük a helyi önkéntes tűzoltók is, miközben az állomás tetején 10 méteres lángok csaptak fel. Bár senki nem sérült meg, 10 tűzoltóautó a lángok martaléka lett. Az eset után derült fény arra, hogy az épületben nem volt tűzjelző, az ugyanis nem volt jogi követelmény.

A tűzoltók rémálma, hogy a saját állomásukat kell oltani

A körzet tűzvédelmi felügyelője, Lars Schafer szerint a tűzoltók rémálma, hogy a saját állomásukat kell oltani és azt is elárulta, hogy a károkat 20-24 millió euróra becsülik. Tűzjelzőre pedig azért nem volt szükség, mert az a helyi önkormányzathoz tartozott és hivatalosan nem tűzoltóállomás volt, hanem csak a felszerelések raktára – derül ki a The Guardian összefoglalójából.

Norbert Fischer, a Hessei Tűzoltóbrigádok Szövetségének elnöke a szabályozás sürgős felülvizsgálatára szólított fel, míg a helyi önkormányzat szóvivője elmondta, hogy egy tűzfal megakadályozta, hogy a lángok az épület egy másik szárnyát is elpusztítsák. 

A tűz okát még vizsgálják, de a kezdeti felmérések szerint egy akkumulátortöltő melegedhetett túl.

Schafer szerint a tűzoltóállomást mind biztonsági okokból, mind a helyi tűzoltók moráljának megőrzése végett haladéktalanul újjá kell építeni. Hogy az új épületben lesz-e tűzjelző, az a helyi tisztviselők szerint megbeszélés kérdése.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.