BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The Nobel Peace Prize Exhibition in Oslo

Megosztva kapták idén a közgazdasági Nobel-díjat

Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapta meg a 2024-es közgazdasági Nobel-díjat. A kitüntetés 11 millió svéd korona pénzjutalommal jár.

A közgazdasági Nobel-díjat idén Daron Acemoglu, Simon Johnson és James A. Robinson kapta a nemzetek közti jóléti különbségek kutatásáért. A bejelentést hétfőn tették Stockholmban – számolt be az AP

The Nobel Peace Prize Exhibition in Oslo
Fotó: Anadolu / AFP

Daron Acemoglu és Johnson a Massachusetts Institute of Technologyban dolgozik, James A. Robinson pedig a Chicagói Egyetemen végzi a kutatásait. A kitüntetés hivatalos neve Sveriges Riksbank gazdaságtudományi díja Alfred Nobel emlékére, és 11 millió svéd korona (körülbelül 1,1 millió dollár) pénzjutalommal jár.

 

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából a svéd központi bank alapította, hivatalos elnevezése: a Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A jelöléseknek minden évben február 1-jéig kell befutniuk, az értékelést szeptemberig végzik el, a döntést októberben hozzák nyilvánosságra. A testületek azt csak ötven év múltán teszik elérhetővé, kik szerepeltek a jelöltek listáján.

Tavaly a Harvard Egyetem professzorát, Claudia Goldint díjazták kutatásáért, amely segít megmagyarázni, hogy a nők világszerte miért dolgoznak kevesebb pénzért, mint a férfiak. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.