BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Japán szervezet kapta a Nobel-békedíjat

A bizottság a két nukleáris csapás túlélőiből alakult, alulról szerveződő szervezetnek az atomfegyvermentes világért folytatott erőfeszítéseiért ítélte oda a kitüntetést.

A Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás túlélőinek szervezete, a Nihon Hidankjo kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban Jorgen Watne Frydnes, a Norvég Nobel-bizottság elnöke.

Idén 286 jelölt volt a Nobel-békedíjra / Fotó: AFP

A bizottság a két nukleáris csapás túlélőiből alakult, alulról szerveződő szervezetnek az atomfegyvermentes világért folytatott erőfeszítéseiért ítélte oda a kitüntetést, és azért, mert a túlélők – japánul hibakusák – tanúságtételükkel bizonyítják, hogy soha többé nem szabad bevetni nukleáris fegyvert.

A Norvég Nobel-bizottság tájékoztatása szerint a díjat 1901 óta 104-szer osztották ki, 111 személynek és 27 szervezetnek ítélték eddig oda, és két olyan szervezet is volt, amely egynél többször nyerte el az elismerést. Idén 286 jelölt volt a Nobel-békedíjra.

A héten kiosztották az az orvostudományi Nobel-díjat is, amelyet Victor Ambros és Gary Ruvkun amerikai kutató kapott meg a mikroRNS felfedezéséért és a poszttranszkripciós génszabályozásban betöltött szerepéért.

Mesterséges intelligencia használatáért járt az idei kémiai Nobel-díj

A Universiy of Washington seattle-i kampuszán dolgozó Baker 2003-ban hozott létre egy új fehérjét, és azóta számos másikat is, amelyeket gyógyszerekben, oltásokban, nanoanyagokban és apró szenzorokban is felhasználnak, míg a Google Deepmind londoni irodáiban dolgozó Hassabis és Jumper a meserséges intelligencia segítségével képes volt mintegy 200 millió fehérje szerkezetét megjósolni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.