BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A girl after negotiating for long minutes convinced two NYPD officers to kneel along with the other protesters in support of the fight against racism and George Floyd's memory

Megdöbbentő adatok: Amerika már nem torolja meg a gyilkosságot

A független Bűnügyi Igazságszolgáltatási Tanács elemzése tárta fel a megdöbbentő létékű hanyatlást az amerikai bűnüldözésben. A gyilkosságok felének az elkövetőit nem éri büntetés 2023-ban az Egyesült Államokban. Meg se találják őket.

Amit az amerikaiak a bőrükön éreznek, arról megdöbbentő elemzést közölt a független Bűnügyi Igazságszolgáltatási Tanács (CCJ): a rendőrség az elmúlt évtizedekben egyre kisebb arányban deríti fel a gyilkosságok elkövetőit. Az amerikaiak eljutottak odáig, hogy ha valakit megölnek, a rendőrség már csak az esetek felében azonosítja a gyilkost. 

A girl after negotiating for long minutes convinced two NYPD officers to kneel along with the other protesters in support of the fight against racism and George Floyd's memory
Fotó: Northfoto

A Newsweek jelentése az elemzésről megnevez néhány okot a hanyatlás mögött: a megvádoltak jobb jogi védelmet kapnak, gyengül a rendőrség és a közösség közti kapcsolat, több gyilkosságot követnek el idegenek, és lassabban reagál a rendőrség.

Mintegy hat évtizeddel ezelőtt, 1964-ben 83,7 százalékos volt a gyilkosságok felderítési rátája az Egyesült Államokban. A múlt évben már csak 50 százalék, és jó eséllyel idén már az esetek felében sem tárták fel az elkövetők kilétét. 

A közelmúlt eseménye, amelyre mind emlékezhetünk, amikor Donald Trump elnökségének utolsó évében, 2020-ban tömegek vonultak amerikai nagyvárosok utcáira a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat éltetve és a rendőrség finanszírozásának megkurtítását követelve, miután az afroamerikai Goerge Floyd megfulladt egy rendőri intézkedés közben.

A BLM ma is él, akiket meggyilkoltak, azok nem

A Black Lives Matter ma is él, sőt Európában is híveket szerez, miközben a rendőrségről már másképpen gondolkodnak, mint néhány éve. Úgy tűnik, késő, és az elemzés adatai azt mutatják, hogy a rendőrség trendszerű gyengülése pont azoknak árt a legtöbbet, akiket állítólag a rendőrellenes mozgalom és követői segítenének.

Az elemzés adatai szerint 2020–21-ben az amerikai fekete férfiaknak nyolcszor akkora esélyük volt, hogy meggyilkolják őket, mint a fehér férfiaknak. A fekete nőket pedig négyszer olyan gyakran gyilkolták meg, mint a fehéreket. A rendőrség egyre kevésbé érti a meggyilkoltak és gyilkosaik közti kapcsolatot. A Newsweek Ernesto Lopezt, a CCJ kutatási szakértőjét idézi:

Egyéb tényezők, mint a rendőrség lelassult reagálása és a rendőrségbe vetett közbizalom gyengülése csökkenthették az elfogásokat és a tanúk együttműködését, csökkentve a kiderítési rátát.

Kifújt a rendőrségbezáró mozgalom Amerikában, George Floyd városában is

Defund the police, vedd el a pénzt a rendőrségtől – ettől zengtek Minneapolis és más amerikai városok utcái, miután a 46 éves afrikai amerikai George Floyd megfulladt egy rendőr térde alatt. Ez a mozgalom mára kifújt – mondta ki három évvel később a liberális New York Times.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.