BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close,Up,Picture,Human,Hand,Holding,Tweezers,,,Removing,Tick

Kullancs eltávolítása: itt a legmegbízhatóbb módszer, nem fogja elhibázni

Az emberek nagy része pánikba esik, ha kullancsot talál a testén, de ha a gyerekén, akkor még inkább. Csípés esetén haladéktalanul kezdjük meg az eltávolítást, legfontosabb tényező az időfaktor, hiszen minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem új oktatóvideója.

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, de ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem egy oktatóvideóval. 

Close,Up,Picture,Human,Hand,Holding,Tweezers,,,Removing,Tick
A kullancs eltávolításánál nagyon fontos az időfaktor / Fotó: Shutterstock

 

A kullancstól azonnal szabaduljunk meg

A kullancsok eltávolításával felesleges időveszteség orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza oktatóvideóban ismerteti a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de arra is kitér, hogy ezen eszközök nélkül hogyan tudjuk szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát.

 

Semmi krémezés

A szakember a tévhitekről is beszél, például arról, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Az eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír! Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket! Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.