BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ágyi poloska – hazahurcoljuk a nyaralásról, ha nem tudjuk, mire kell figyelni

Nyáron, főszezonban ugrik meg leginkább az ágyi poloskák száma. Hotelről hotelre, majd hazahurcolhatják a vendégek, megszabadulni pedig nem könnyű tőle. A tiszta környezet nem jelent védelmet a rovarok ellen, bizonyos folyamatok optimalizálásával azonban csökkenthetjük az ágyipoloska-fertőzés kockázatát – közölte a Semmelweis Egyetem.

Az ágyipoloska -fertőzés nagyon kellemetlen, de semmiképpen ne titkoljuk el, mielőbb ki kell irtani a lakókörnyezetből. A nyári utazási és fesztiválidőszak alatt nagyobb elővigyázatosságot és fertőzés észlelésekor annak azonnali jelentését javasolja a Semmelweis Egyetem közegészségügyi szakértője. 

Bedbug,Close,Up,Of,Cimex,Hemipterus,-,Bed,Bug,On
Ágyipoloska-fertőzést könnyen összeszedhetünk a nyaralás alatt / Fotó: Shutterstock

Óvintézkedések ágyi poloska ellen: 

  • Utazás során a poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában; az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra.
  • A ruhákat zsákoljuk be, a szennyest tegyük külön zsákba. 
  • Nézzünk fotókat, hogy felismerjük és el tudjuk különíteni más rovaroktól.
  • Figyeljünk a ráutaló jelekre; például apró, barnás pöttyökre (ürülék), melyek nem elszórtan, hanem koncentráltan, jellemzően a matracon, az ágyneműtartóban, résekben találhatók. Levedlett bőr, peték vagy a már elpusztult rovar is jelezhetnek fertőzést.
  • Hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban.
  • Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a (tiszta) ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra.

A szakértő elmondta: az ágyi poloska mozgáskörzete a vérszívás helyétől számítva körülbelül 1-3 méter. A természetben nincs energiapazarlás, ezért olyan helyre bújik el, ahová könnyen visszatérhet, s amit egy alaposabb átvizsgálással mi is felfedezhetünk” – magyarázza Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője. Az ágyi poloska a nyugvó embert keresi, vérszívása szinte észrevétlen, csípése nem mindig jár tünetekkel. A csípés megjelenése, kinézete s ennek megfelelően kezelése egyénenként változik. „Azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakul bőrtünet, mivel így kiderül a fertőzés ténye” – mondja a szakértő.

Ne titkoljuk az ágyipoloska-fertőzést

Fontos, hogy változzon a közgondolkodás, amely az ágyipoloska-fertőzést higiéniai problémaként azonosítja. A fertőzött személyek ugyanis gyakran titkolják a problémát, nem értesítik a lakókat vagy az üzemeltetőt – hívja fel a figyelmet Paulovkin András. Legeredményesebben a rovarirtó szerek pusztítják el az ágyi poloskát. A vegyszeres kezelés mellett hatékony lehet a gőzölés. A magas hőmérséklet ugyanis a rovar valamennyi alakját, a petéket is elpusztítja, ellentétben a vegyszerekkel, melyek többsége érintőméreg, s így nem jut át a peték kemény falán. 

Kiemelte: a szakemberek által beltérben használt irtószerek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre. Hatásuk körülbelül három hónap elteltével csökken, ezért szálláshelyeken az évi két alkalommal előírt vegyszeres irtás sem nyújt feltétlen védelmet a poloskák ellen. 

Az elmúlt években a rovarirtó szerekre vonatkozó szabályozás változása a hatóanyagok beszűkülését eredményezte. Ez akkor okoz problémát, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, mivel az adott vegyszerrel szemben ellenálló egyedek szaporodnak. Ezek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami végeredményben az adott vegyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet – jelezte Paulovkin András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.