BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 319. napja – Hat holttestet vittek haza Gázából, a többi elrabolt sorsa még bizonytalan

Az izraeli erők megtalálták hat túsz holttestét, akiket a Hamász fogságában gyilkoltak meg. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kedden Egyiptomba utazott annak érdekében, hogy a gázai tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását előmozdítsa.

Izraeli katonák hat túsz holttestét találták meg Gázában – jelentette a Jerusalem Post. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma hangsúlyozta, hogy a 109 túsz hazajuttatásának egyetlen módja egy tárgyalásos megállapodás.

Izrael
Ciszjordánia
Gáza
 A 109 túsz hazajuttatásának egyetlen módja egy tárgyalásos megállapodás / Fotó: AFP

Az izraeli erők megtalálták Nadav Popplewell, Yagev Buchshtab, Yoram Metzger, Haim Peri, Alexander Dancyg és Avraham Munder túszok holttestét a gázai Khan Yunis körzetben, akiket a Hamász fogságában gyilkoltak meg – közölte az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

A Nirim kibuc korábban bejelentette, hogy Popplewell és Buchshtab holttestét elhozták Gázából. Hasonlóképpen, a Nir Oz kibuc közölte, hogy Peri, Metzger és Dancyg holttestét is kihozták. Munderről azt hitték, hogy életben van, amíg Nir Oz kibuc be nem jelentette halálát.

A Nemzeti Igazságügyi Orvostani Intézet, az izraeli rendőrség és az IDF Munkaerő Igazgatóságának túszcsapata lefolytatta a holttestek azonosítási eljárását, s értesítette családjaikat és közösségeiket.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kedden Egyiptomba utazott annak érdekében, hogy a gázai tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását előmozdítsa. 

A Reuters szerint a politikus Tel-Avivból érkezett Egyiptomba, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elfogadta az Egyesült Államok javaslatát a két fél közötti szakadék csökkentésére. Miután a múlt heti tárgyalások áttörés nélkül zárultak, most a Hamászon a sor, hogy további tárgyalások alapjaként fogadja el a javaslatot.

Reménykeltő, egyben vészjósló kijelentést tett a napokban az Izraelből csaknem egy éve elrabolt és még ki nem szabadított túszok sorsáról az amerikai külügyminiszter. Antony Blinkent Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta Tel-Avivban, a Kempinski Hotelben hétfő reggel. Az amerikai csúcsdiplomata kijelentette: a jelenlegi tűzszüneti és túszcseretárgyalásoknak a „döntő pillanataiban járunk”.

A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével – mondta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.