BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LB_20230820_AUG20_0005

Szent István Nap Budapesten – főbb helyszínek, programok

Nemzeti ünnepünkön minden korosztály találhat izgalmas programokat a nap folyamán, egészen az esti tűzijátékig. Történelmi kalandozások, hagyományőrző bemutatók és kreatív workshopok várják a gyermekes családokat az idei Szent István Napon. Kiemelt érdeklődésére tarthat számot a Szent Jobb és az Aranyvonat kiállítás az Alkotmány utcában, és a hagyományos Magyar Ízek Utcája, és persze a rengeteg koncert, minden műfajban.

Az állami ünnepség reggel 8.00 órakor kezdődik a Kossuth téren Magyarország lobogójának felvonásával, majd a tisztavatással. 8.30-kor a kecskeméti repülődandár három Gripen harcászati repülőgépből álló köteléke díszelgő áthúzást hajt végre a Kossuth tér fölött.

Budapest,,Hungary,-,20,August,2017:,Festive,Speech,By,Soldiers
A Kossuth téren 8.00 órakor kezdődik az augusztus 20-i ünnepség / Fotó: Shutterstock

A légi parádét 9 és 10 óra között tartják a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon. A főváros több helyszínén egész napos programsorozattal készülnek a szervezők, minden részlet, az egyes programok kezdési időpontja a Szent István Nap honlapján és az applikációban olvasható. A főbb helyszíneket gyűjtöttük össze.

20230820_augusztus 20_02444_MW_bulvar_MK
A kecskeméti repülődandár három Gripen harcászati repülőgépből álló köteléke díszelgő áthúzást hajt végre a Kossuth tér fölött / Fotó: Máté Krisztián

Divat és Design

A magyar divat- és dizájnvilág legtehetségesebb képviselőinek munkáit tekinthetik meg a látogatók a Divat & Design Fesztiválon, a Millenáris Parkban. A fesztivál célja, hogy egy hangulatos, inspiratív közösségi teret hozzon létre, ahol a család minden tagja megtalálhatja a számára legérdekesebb programot. A workshopokon és interaktív foglalkozásokon az érdeklődők kipróbálhatják a legkülönfélébb kreatív technikákat.

Hősök Útján

A  magyar történelem legemlékezetesebb pillanatai elevenednek meg a Hősök Útján. Az I. kerületben, a Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével izgalmas múltbéli jeleneteket élhetnek át a látogatók. Puskaropogás és kardcsörtéknek mellett a Hősök Útja szelfipontján történelmi alakok virtuális társaságában készülhetnek a fotók.

Mesterségek Ünnepe

Elmaradhatatlan része az ünnepi programnak az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja a budai Várban, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a népi mesterségek titkaiba, és akár maguk is kipróbálhatják a különböző kézműves technikákat. A vásárt zenei és táncos programok kísérik.

HZ1_3337
A Szent István Nap hagyományosan kiemelkedő programja a Mesterségek utcája / Fotó: Havran Zoltán

Varázsliget

A Szent István-napi gyermekprogramok központja idén is a Városliget. A Varázsligeten megelevenedik István király udvara és Csukás István mesehőseivel is találkozhatnak a kicsik. A Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány között elterülő rendezvényhelyszínen számtalan varázslatos program várja a családokat.

Városok Sétánya

Aki pedig egy könnyed, mégis élménydús sétára vágyna, megteheti a V. kerületben, az Alkotmány utcában, a Városok Sétányán, ahol Magyarország minden városának zászlajával és érdekes információkkal találkozhatnak az érdeklődők, ezáltal felfedezhetik hazánk városainak és határon túli magyar településeinek a sokszínűségét.

Ünnepi szentmise és körmenet

Kedden 17.00 órakor kezdődik az Ünnepi Szentmise és Szent Jobb Körmenet a Szent István-bazilikában, a szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek. 

Road Movie Live

Évről évre a Szent István Nap egyik legnépszerűbb programhelyszíne, a Műegyetem rakpart, ahol kedden Curtis, a Honeybeast és Zséda a hazai tájak, városok által inspirált dalaikat adják elő. Fellép továbbá a Bagossy Brothers Company, Curtis, a Roma Soul és a Random Trip. 

Magyar Ízek utcája-8
A Magyar Ízek Utcája idén is várja a hagyományos hazai ételek és édességek kedvelőit / Fotó: Kállai Márton

Vigadó Piano

A Vigadó Piano koncerthelyszíne mely már az indulásakor a közönség egyik kedvencévé vált. A rendezvény három napja alatt klasszikus bárzongorakoncerteket, francia sanzonokat, operettet és filmzenéket hallgathat a közönség.

Tűz és Fények játéka

Tűzijáték idén a Margitszigettől a Petőfi hídig elterülő öt kilométeres szakaszon lesz megtekinthető, 21.00 órától emellett fényfestést kap a Parlament Duna felőli és déli oldala, valamint a Lánchíd teljes felülete. A műsort különleges, kétrészes drónshow, valamint fény- és lézershow egészíti ki.

Koncertek a Tabánban

Az augusztus 17-én kezdődő Retro Tabán Fesztiválon a 70-es, 80-as és 90-es évek ikonikus sztárjait és slágereit hallhatják a nézők. Fellép: Demjén Ferenc, a Back II Black, a Dinamit, az Edda Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT.


 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.