BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb sikeres HP-Invitel együttműködés

Az Invitel Zrt. az egész vállalatra kiterjedő Oracle adatbázis konszolidációt hajtott végre 2008. december és 2009. január között, amelynek során a távközlési szolgáltató több gyártótól (SUN, HP, stb.) származó szerver és storage parkjáról HP nagyvállalati eszközökre váltott. Ezek között megtalálhatóak a HP Integrity szerverek, a HP Unix operációs rendszere, illetve EVA típusú tároló, valamint a HP Blade szerverek is.

Az együttműködésről és az alkalmazott megoldásokról Gergely László, az Invitel IP Szolgáltatás Közport vezetője nyilatkozott.

A projekt előzményei

Az Invitelnél minden üzleti rendszernek saját adatbázis szerver környezete volt, amelyek a vállalat különböző telephelyein üzemeltek. Ezen kívül a vállalat több nem produktív – fejlesztési, teszt és archív – környezetet is üzemben tartott, amelyek aránytalanul sok üzemeltetési költséget jelentettek. Az Invitel ezekkel a szigetszerűen üzemelő rendszerekkel nem tudta optimálisan kihasználni a rendelkezésre álló hardver és Oracle szoftver erőforrásait.

Az Invitel ezért projektet indított az Oracle alapú üzleti adatbázisainak költséghatékony, rugalmasan bővíthető, központilag menedzselhető üzemeltetése céljából. A vállalat azt a megoldást választotta, hogy kevés számú, de nagy teljesítményű szerverrel, valamint egy SAN hálózaton keresztül hozzájuk kapcsolt közös tároló-rendszerrel valósítja meg a konszolidációs környezetet – mondta el Gergely László a projekt kezdeteiről.

A megoldás

Az Invitel a projekt lebonyolítására azért a HP-t választotta, mivel a társaság számára szükséges műszaki megoldást kedvező érték/ár arányban tudták szállítani. Gergely László elmondta, hogy a HP márka mindig is jelentős részét képezte az Invitel informatikai megoldásainak.
A két társaság már számos alkalommal együttműködött a korábbiakban is. A korábbi együttműködés egyik legfontosabb területe, hogy a HP a távközlési szektor igényeire hangolt számlázási megoldásával készíti el az Invitel ügyfélállománya közel 50 százalékának a számláit. A konstrukció lényege az, hogy a HP Magyarország szállította a szolgáltatás működéséhez szükséges hardvereszközöket és biztosítja a rendszert üzemeltető számlázási szakértőket is.

Az együttműködés másik fontos területe az Invitel év elején átadott Dataneum professzionális szerverhoszting központja. Itt az ügyfeleknek lehetőségük van szervereket bérelni, amihez az Invitel HP szervereket is ajánl.

Az Invitel új konszolidált Oracle adatbázis szerverkörnyezetének kialakítása során többféle HP-technológiát is alkalmaztak: beépítettek nagy teljesítményű, Itanium processzor alapú HP Integrity és Blade szervereket, EVA storage és SAN hálózati eszközöket.

Tapasztalatok

Gergely László véleménye szerint a projekt lebonyolítása során igénybe vett HP termékek biztosítják azt a magas rendelkezésre állást, ami az Invitel üzleti folyamatainak folytonosságához szükséges. „Az Oracle adatbázis szerverfarm még jelentős teljesítménytartalékokkal rendelkezik, és a további finomhangolásoktól azt várom, hogy jelenleg még külön üzemeltetett további adatbázisok migrációs célterülete lehessen” – tette hozzá Gergely László.

A társaság teljes mértékben elégedett a HP által nyújtott terméktámogatással. Az Invitel IP Szolgáltatás Központ vezetőjének elmondása szerint az emelt szintű szerviztámogatást két esetben kellett igénybe venniük, a probléma merevlemezek meghibásodása volt. Ekkor a cserék a társaság elvárásainak megfelelően a vállalt időkereten belül megtörténtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.