BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos kérdésre ad választ az ingatlanadó kalkulátor

Egy lakás eladásakor sok kérdés merül fel az adókkal kapcsolatban.

Egy lakás eladásakor sok kérdés merül fel az adókkal kapcsolatban. Ki fizet, mennyit és mikor? Az érdekeltek ezekről többet tudhatnak, ha igénybe veszik azt az internetes ingatlanadó kalkulátor szolgáltatást, amit az ingatlan5.hu portál hozott létre.

Kell-e adót fizetni egy lakás eladásakor?

A válasz, igen! Egy ingatlan tulajdonjoga nemcsak stabilitást és kényelmet nyújt a tulajdonosnak, illetve bizonyos esetekben további jövedelmet biztosít, hanem számos kötelezettséget is előír. Közülük kiemelkedik az adók fizetése, nevezetesen a magánszemélyek vagyonának adója és az ingatlan értékesítési adó.

Egy ingatlan tulajdonjogának megszerzési alapja az adásvételi szerződés és a tulajdonjog bejegyzése az állami ingatlan nyilvántartásba. A szerződés az objektum elidegenítésével kapcsolatos valamennyi kérdést szabályozza, beleértve a felek és az ingatlan adatait, a vételár megfizetésének nagyságát és ütemezését stb. A megkötése előtt, információszerzés és az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámítása céljából, tanácsos élni az ingatlanadó kalkulátor adta lehetőségekkel.

Fotó: Freepik

A hivatalos ügyintézés időtartama

Az adásvételi szerződést ügyvéd vagy közjegyző hitelesíti, majd bevezeti azt az állami nyilvántartásba. Ez a folyamat a legtöbb esetben 1, de a körülményektől függően akár több hónapig is eltarthat. A vevő tulajdonjogának bejegyzése csak akkor lehetséges, ha az ingatlan tulajdonosa írásban hozzájárult a tulajdonjognak a megszerzőhöz történő átruházásához. Ezt a szerződés szövegében vagy egy külön dokumentumban teheti meg. Ha ez a dokumentum nem áll rendelkezésre, a vevőtől megtagadják a tulajdonjog bejegyzését.

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet az ingatlan vételi és eladási ára közötti különbség alapján kell megadóztatni. Az adó mértéke az ingatlan megszerzésének időpontjától függően arányosan csökken. A pontos összeg kiszámításában segítenek az online ingatlanadó kalkulátorok. Fontos azzal is tisztában lenni, hogyha az objektum már 5 éve az eladó tulajdonában van, annak értékesítése esetén nincs szükség a jövedelemadó kifizetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.