BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dánia állomásoztatná az amerikai katonákat

Dánia tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal egy új védelmi együttműködésről.

Dánia tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal egy új védelmi együttműködésről 

jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök Koppenhágában csütörtökön sajtótájékoztatón, és azt is egyértelműen jelezte, hogy az ország nyitott amerikai katonák állomásoztatására is a területén.

Frederiksen úgy fogalmazott, hogy egy nagyobb amerikai jelenlét Dániában javíthatná Washington mozgásszabadságát az európai kontinensen. A sajtótájékoztatón jelen lévő Morten Bodskov védelmi miniszter mindemellett hangsúlyozta, hogy 

nem amerikai támaszpontok kiépítéséről lenne szó, s atomfegyverek sem lesznek a skandináv ország területén. 

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, az együttműködési megállapodás hasonlítana ahhoz, amilyet Norvégia kötött az Egyesült Államokkal 2021-ben.

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy már régóta fontolgatják az együttműködés elmélyítését. Mint mondta, minderre nem az ukrajnai válság elmérgesedése miatt kerül sor, bár az Ukrajna körül kialakult helyzet csak aláhúzza a fokozott együttműködés fontosságát Washingtonnal. A dán védelmi minisztérium szerint a kétoldalú tárgyalások az elkövetkezendő hónapokban el is indulnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.