BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Scholz: Oroszország nem becsülheti le a NATO és az EU egységét

Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az Európai Unió és a NATO egységét és határozottságát – mondta Olaf Scholz német kancellár az ukrán–orosz katonai feszültséggel kapcsolatban csütörtökön Berlinben a balti államok vezetőivel folytatott megbeszélése előtt.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására. 

Ezekkel a lépésekkel „egyidejűleg hajlandók vagyunk egy komoly párbeszédre az európai biztonság kérdéseiről” – tette hozzá, kiemelve, hogy a NATO már tett is „konkrét javaslatokat” Oroszországnak.

Németország „nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait”, ezért az eddigi ötszázról jelentősen megemeli a Litvániában szolgáló katonái számát – tette hozzá a kancellár a napokban elhatározott 350 fős csapaterősítésre utalva.

Mint mondta, „nem kevesebbről van szó, mint egy háború megakadályozásáról”, ezért továbbra is kettős stratégiát kell követni, a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére kell törekedni, és Oroszország számára súlyos gazdasági, politikai és stratégiai következményekkel járó büntetőintézkedéseket kell tenni, ha orosz támadás éri Ukrajnát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.