BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a BUX

A szerdai záróértékéhez képest 0,02 százalékkal erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,13 pontos emelkedéssel, 39 983,24 ponton nyitott csütörtökön.

  • Részvénypiacok

Az energia- és nyersanyagszektor vezetésével emelkedtek az európai tőzsdék, mivel meredeken száguldtak tovább az olaj-, a gáz-, a fém- és gabonaárak. Kissé felfelé korrigáltak a bankrészvények is, miután enyhén emelkedtek a hozamok. Miközben az euróövezeti infláció újabb csúcsot ért el 5,8 százalékon, a Fed elnöke megerősítette, hogy márciusban kezdődik a kamatemelési ciklus. 

Az autógyártók azonban estek, mivel egyre több gyárat érintenek ukrán beszállítói problémák.

Szintén a bank- és az energiaszektor vezetésével emelkedtek a tengerentúli tőzsdék. Az ADP ügynökség jelentése szerint a versenyszektor munkahelyeinek száma a vártnál gyorsabban nőtt februárban, ami alátámasztja, hogy az amerikai gazdaság erőteljesen bővül. Továbbra is óriási, közel 72 milliárd forintos forgalom mellett végre 2,7 százalékkal emelkedett a BUX. Óriási küzdelem után 1,15 százalékos emelkedéssel zárt az OTP, azonban a felkapaszkodást az élesen, 10,1 százalékkal felpattanó Richter vezette. Minimálisan ment feljebb a Mol, míg fél forinttal esett a Magyar Telekom.      

  • Devizapiacok

Az óvatosan javuló hangulatban gyengültek a menedék eszközök, a jen, a svájci frank és az arany, azonban a dollár kissé erősödött az euróval szemben. Óriási csapkodás mellett folytatódott a forint és a régiós devizák gyengülése, azonban a forint nem lógott ki a sorból. A forint átmenetileg elérte a 383-as szintet is az euróval szemben, azonban innen élesen visszafordult, így mérsékelt veszteséggel zárt. A feltörekvő devizák azonban erősödtek, jelentős pozitív korrekciót mutatott az orosz rubel.

  • Állampapírpiacok

A magyar állampapírpiac rövid oldalán 12–20 bp-tal, a hosszú oldalon pedig 7–28 bp-tal emelkedtek a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 5,39 százalékra nőtt, ezzel +542 bp volt a felára a német és +362 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. 12 hónapos dkj- és 7 éves változó kamatozású állampapír-aukciót tart az ÁKK, 30 és 20 milliárd forint tervezett értékben. Emelkedtek a német és nagyobb mértékben az amerikai hozamok, így tágultak a transzatlanti szpredek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.