BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedéssel kezdte a napot a BUX

A keddi záróértékéhez képest 0,42 százalékkal erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 167,65 pontos emelkedéssel, 40 498,56 ponton nyitott szerdán.

  • Részvénypiacok: Az egyre magasabbra szökő hozamok miatt a technológiai szektor vezetésével estek az európai és az amerikai tőzsdék. A piacok már az EKB 70 bázispontos kamatemelését árazzák az év végéig, noha a héten esedékes ülésen még várhatóan nem nyúlnak a kamatokhoz, azonban előrébb hozhatják az eszközvásárlási program kivezetését. A banki és biztosítási szektor ugyanakkor profitált az emelkedő hozamszintekből. Kisebb emelkedéssel zárt a francia tőzsde, egyrészt Emmanuel Macron vártnál nagyobb első fordulós győzelme miatt, másrészt a Société Générale megugrása miatt, miután kiszállt a Roszbankból. Az előrejelzések szerint azonban Emmanuel Macron és Marine Le Pen küzdelme igen szoros lehet a második fordulóban. Nagyot estek az amerikai indexek az amerikai inflációs adatok és a gyorsjelentési szezon kezdete előtt, az amerikai hozamok hároméves csúcsra emelkedtek. A várakozások szerint az amerikai cégek profitja mindössze 6,1%-kal emelkedhetett. A negatív nemzetközi hangulatban 0,52%-kal esett a BUX is, 13,3 milliárd forintos forgalom mellett. A vezető részvények közül csak a Mol emelkedett, 0,57%-kal, ezzel szemben az OTP 1,7%, a Richter 0,07%, míg a Magyar Telekom 0,88%-kal esett.
  • Devizapiacok: Folytatódott a dollár erősödése a legtöbb devizával szemben a Fed agresszívabb szigorításának növekvő esélye miatt, ami hároméves csúcsokra emelte az amerikai hozamokat, azonban kissé erősödött az euró Emmanuel Macron első fordulós győzelme után. Nagyot zuhantak az olajárak a stratégiai tartalékok felszabadítása, valamint a folytatódó kínai járványellenes lezárások miatt. A régiós devizákkal együtt mozgott a forint, azonban a legnagyobb mértékben a złoty, legkevésbé a cseh korona gyengült, így a forint gyengülése nem volt kiemelkedő. A hazai fizetőeszköz ismét megtesztelte a 380-as szintet az euróval szemben, de innen visszapattant, mérsékelve veszteségét.
  • Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán vegyesen mozdultak el, a hosszú oldalon pedig 6–13 bp-tal kerültek feljebb a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 6,86%-ra nőtt, ezzel +606 bp volt a felára a német és +411 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. Három hónapos dkj-aukciót tart az ÁKK 50 milliárd forint tervezett értékben. Felpattantak a német és kisebb mértékben az amerikai hozamok, így szűkültek a transzatlanti szpredek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.