BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlottak a román gazdaság kilátásai

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) rontotta Románia gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését: az idén a román bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékos növekedésére számít – közölte csütörtökön a bank.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet csütörtökön közzétett jelentése 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedést vetített előre a tavaly szeptemberi prognózishoz képest, amikor 1,9 százalékos GDP-bővüléssel számoltak 2023-ra. Az EBRD szerint a román gazdaság növekedése 2024-ben 3,2 százalékra fog gyorsulni.

A román statisztikai intézetnek a héten közzétett gyorsjelentése szerint tavaly 4,8 százalékkal nőtt a román gazdaság az előző évhez mérten. Az idei várakozások közül az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banké a legrosszabb, hiszen a román kormány 2023-ban 2,8, a Világbank 2,6, az Európai Bizottság pedig 2,5 százalékos GDP-bővülést prognosztizál.

A román jegybank nagymértékben csökkentette a 2023-as inflációs előrejelzését

A Román Nemzeti Bank jelentősen, 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.