BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
This handout image provided courtesy of Josh Lease on September 3, 2023 shows a double rainbow over flooding on a desert plain on September 1, 2023, after heavy rains turned the annual Burning Man festival site in Nevada’s Black Rock desert into a mud pit. Tens of thousands of drenched festivalgoers were stranded on September 3, 2023, in deep, sticky mud in the Nevada desert after torrential rain turned the annual Burning Man gathering into a quagmire. All events at the counterculture festival, which drew some 70,000 people, were canceled after rain tore down structures for dance parties, art installations and other eclectic entertainment. (Photo by Josh Lease / UGC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Josh Lease" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Látványos videón: megindult a menekülés a Burning Man sárcsapdájából

A nevadai sivatagban több mint hetvenezren ragadtak a sárba.

Az egykori ellenkulturális fesztivált, a többi között – legalább a fesztivál idejére – a radikális önellátás fontosságát hangsúlyozó Burning Man fesztivált a hétvégén elmosta az eső , ami a több mint 70 ezer látogató heves panaszait váltotta ki a közösségi médiában. A helyszínt járműveikkel még elhagyni sem tudták, több tízezren rekedtek a sárcsapdában. Sokan csak úgy tudtak kijutni, hogy kilométereket gyalogoltak a sárban. Még a fesztiválnak nevet adó látványos fafigura-égetést is kétszer kellett elhalasztani, és csak hétfőn éjszaka került rá sor, mert nem tudták a helyszínre szállítani a tűzbiztonsági berendezéseket – írta a New York Times.

Thousands stuck in mud at Burning Man festival, one deadCampers and festival decors are seen in a muddy desert plain on September 3, 2023, after heavy rains turned the annual Burning Man festival site in Nevada’s Black Rock desert into a mud pit. Tens of thousands of festivalgoers were stranded September 3, in deep mud in the Nevada desert after rain turned the annual Burning Man gathering into a quagmire, with police investigating one death.
Video footage showed costume-wearing "burners" struggling across the wet gray-brown site, some using trash bags as makeshift boots, while many vehicles were stuck in the sludge. (Photo by Julie JAMMOT / AFP)
Fotó: AFP

A sivatagban tartott fesztiválra készülve a legtöbb látogató nem számított esős időre, és a rendezvénynek helyet adó kiszáradt tómeder térdig érő sárrá változott a csapadék hatására. A szervezők a víz, az üzemanyag és az étel tartalékolására kérték a látogatókat. A sár miatt a hordozható WC-ket sem lehetett napokig takarítani a fesztiválon. A területen háromhavi eső esett a hétvége alatt.

A nevadai sivatagban tartott fesztivál kapuit is lezárták egypár napra, és a rendezvényen egy haláleset is történt, annak ügyében nyomoznak a hatóságok, sőt a történtekről Joe Biden amerikai elnököt is értesítették. Ugyanakkor sokan őrizték meg jókedvüket a fesztiválon, ám a kapuk megnyitása után elindult a menekülés, több kilométeres dugót hozva létre a lakókocsikból. A Burning Man Traffic az X-en öt és fél órára becsülte a fesztiválról kijutás idejét – írja a Reuters.

Hétfőn megnyílt a fesztivál idején működő repülőtér is, segítve a látogatók távozását. A fesztivált először 1986-ban rendezték meg egy San Francisco melletti strandon, 1991 óta tartják a nevadai sivatagban. A kaliforniai város átalakulása a tech szektor fellegvárává a Burning Man közönégét is alaposan átformálta: a hippiket programozók, influenszerek és kockázati tőkések váltották fel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.