BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adományokat gyűjtenek az amerikai magyarok a hurrikánok és árvízek károsultjainak

Ott csapott le a hurrikán, ahol nagyobb magyar közösségek élnek. Adományokat gyűjtenek a diaszpróra szervezetei.

A floridai és észak-, valamint dél-karolinai magyarok is nagyszabású adománygyűjtéssel segítik az elmúlt három hét természeti csapásaiban károsult magyarokat – közölték helyi diaszpóravezetők szombaton.

Hurricane Milton Damage
Damage from Hurricane Milton occurs in Punta Gorda, Florida, on October 12, 2024. Hurricane Milton makes landfall near Siesta Key, Florida, on Wednesday night as a Category 3 storm. Officials confirm that at least 23 people die from the storm. Milton moves across the Florida peninsula on Thursday and over the Atlantic Ocean. More than 1.3 million customers are without power in Florida on Saturday, according to a utility tracker. (Photo by Thomas O'Neill/NurPhoto) (Photo by Thomas O'Neill / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Milton hurrikán
Adományokkal segítik a károsult családokat / Fotó: Thomas O’Neill / NurPhoto / AFP

Megduplázták a felajánlott adományt

Amint azt Kozma Zsuzsi, a Karolinai Magyar Csoport elnöke a távirati iroda munkatársának elmondta: a szeptember végi hurrikán és árvizek után több család is megkereste őket.

Volt, akinek a házát és az autóját is kidőlő fa tette használhatatlanná

– mondta. Beszámolója szerint az észak-karolinai árvíz legsúlyosabban érintett településén, Asheville városában is voltak magyar károsultak.

Az észak- és dél-karolinai magyarokat tömörítő csoport vezetője közölte, hogy szervezetük 3 ezer dollárt ajánlott fel a károsultak javára, amit a kisebb összegekből összeálló magánadományok nagyjából megkétszereztek.

Kozma Zsuzsi azt is elmondta, hogy a két államban változatlanul vannak olyan magyarok, akiknél szünetel az internetkapcsolat, ez nehezíti a kapcsolattartást, de az áramszolgáltatás már helyreállt.

Két hurrikán is lecsapott

Az Egyesült Államokra szeptember végén sújtott le a Helene hurrikán, Észak- és Dél-Karolina államot érintve, nyomában súlyos árvizek alakultak ki, főként az Appalache-hegység déli vonulatainak lábánál. A két héttel később érkező Milton hurrikán szintén hatalmas károkat okozott, emberáldozatot is követelve.
A floridai magyarság több mint egy tucat szervezete

a Magyar Közösségi Egyház szervezésében indított gyűjtést Hurrikánsegély néven, 

amelyhez október végéig várják a felajánlásokat. A felhívás szerint a természeti katasztrófák következtében több floridai családnak is teljesen megsemmisült az otthona.

A két hurrikán, a Helene és a Milton Florida nyugati partjainál érte el az Egyesült Államok szárazföldjét, azon a részen, ahol nagyobb magyar közösségek élnek

– mondta el Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, a Hungarian Hub alapítója és vezetője. 

A Daytona Beachen élő magyar közösségi vezető arról is beszámolt, hogy a Milton hurrikán Sarasota és Daytona magyarjait érintette a legsúlyosabban mind víz-, mind szélkárok formájában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.