BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a hiteles lakások száma

Az alapkamat változatlan maradt, a bankközi hitelezés – kiemelten a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú termékkategória – drágult, ezért a lakáshitelkamatok is emelkedhetnek.

Duplájára nőtt a hitelből ingatlant vásárlók aránya a lakásárak elmúlt években bekövetkezett emelkedése miatt – olvasható az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) közleményében. Eszerint az átlagos hitelösszeg a 2016-os 8,7 millió forintról az idei év első hat hónapjában 10,3 millió forintra emelkedett. Az OCHC ügyvezetője, Bánfalvi László felhívta a figyelmet, hogy a felvett hitelek átlagos futamideje nő, ami szintén a lakásárak megugrásának tudható be.

A hitelből vásárlók aránya az elmúlt évek során 20-ról közel 40 százalékra nőtt, az Otthon Centrumnál viszont továbbra is túlnyomó többségben vannak a készpénzes vevők

– számolt be a tapasztalatokról a szakértő. Ám lát még tartalékokat a lakáshitelezésben, a potenciális vásárlóknak épp ezért érdemes kihasználniuk a jó kondíciókat. Bár az alapkamat változatlan maradt, a bankközi hitelezés (kiemelten a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú termékkategória) drágult, ezért a lakáshitelkamatok is emelkedhetnek.

Fotó: Shutterstock

Ezek a változások nem drámaiak, havi szinten néhány ezer forintot jelentenek

– mutatott rá Bánfalvi László.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.