BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árrobbanást okozhat a BMW Debrecenben

A BMW július végén bejelentett debreceni beruházása az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak és drágulnak az albérletek is Kövesdi Marcell a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméter ára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forintért lehetett eladni egy négyzetmétert.

Az albérlet árak – egyetemi város lévén – ennél markánsabban nőttek és 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, szemben a 2010-es 1400 forinttal. Az árak azóta tovább nőttek és idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki.

A szakértő szerint a debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír nyilvánosságra hozatala után emelkedett és a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 340-350 ezer forintot, majd a 360-370 ezer forintot is.

Kövesdi hozzátette: az emelkedés azonban még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban emelkednek az árak, mint azt korábban több szakértő és előre jelezte.

Fotó: Oláh Tibor

Kövesdi Marcell szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon, de úgy véli,az „árrobbanás” az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható,

amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni.

Német autógyár költözik Debrecenbe

Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben, a beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be július 31-én.

Nem árt ugyanakkor az óvatosság sem, mivel a lakásokat az ilyen helyzetekben a tulajdonosok automatikusan elkezdik túlárazni. Ebből pedig az következik, hogy a piaci árak néhány hónap múlva visszaesnek, igaz, a tapasztalatok szerint az árszínvonal mindenképpen magasabban áll meg, mint a beruházás bejelentése előtti időszakban volt.

Fotó: AFP

Az ipari ingatlanok piacán nem várható számottevő áremelkedés

Kövesdi Marcell elmondta: amikor egy multinacionális cég egy nagy beruházás bejelent egy országban, városban, már előtte kiválasztja a megfelelő nagyságú ipari területet, és azt valamilyen módon leköti nemcsak a saját, hanem a várható beszállítók területi igényeinek megfelelően is. Évtizedekkel ezelőtt még volt példa arra, hogy a beruházó bejelentése nagy boomot hozott egy-egy területen és a multinacionális vállalat csak drágán tudott területet vásárolni magának, de ez ma már nem fordulhat elő – tette hozzá.

Kifejtette, az ingatlantulajdonosok részéről csak akkor van esély jó üzletre, ha esetleg bennfentes információra tesznek szert, és tudják, hol várható jelentős fejlesztés, vagy a multi elszámolta magát, és kisebb területet kötött le, mint amekkorára végül szüksége lesz.

Más a helyzet a lakás és albérletpiacon, amelyeken mindenképpen emelkedni fognak az árak. Az építkezés ideje alatt a munkásokat nagy valószínűséggel munkásszállásokon helyezi el a kivitelező. Ezek minden bizonnyal konténerszállások lesznek, amik könnyen mozgathatók, s majd csak az autógyárban dolgozó munkások kereslete hat érdemben az albérletpiacra.

Ezt váltja ki az új BMW-gyár Debrecenben

A lakáspiacon kívül az ipari és kiskereskedelmi ingatlanoknál is fejlesztési cunami indulhat Debrecenben és környékén az oda települő BMW-gyár hatására. Az Otthontérkép adatai szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.