BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínálatszűke alakult ki a pörgő ingatlankereskedelemben

Az idén másfél milliárd euró körül lehet az ingatlanbefektetések volumene, ami a tavalyi 1,7 milliárd eurónál ugyan szerényebb, de a piac stabilitását jelzi.

Az idén másfél milliárd euró körül lehet az ingatlanbefektetések volumene, ami a tavalyi 1,7 milliárd eurónál ugyan szerényebb, de a piac stabilitását jelzi – mutatott rá a CBRE Magyarország szakmai rendezvényén Kibédi Varga Lóránt ügyvezető igazgató. Mint elhangzott, a befektetési forgalom növekedésének nem a kereslet, hanem a kínálat szab határt, ugyanis kevés az új termék. A tervezettnél kevesebb lesz az idei átadás is, több projekt csak jövőre vagy később készül el.

Tavaly 260 ezer négyzetméter új iroda került a piacra
Fotó: Shutterstock

Az épülő egymillió négyzetméternyi ingatlannak a fele iroda. A logisztikai és autóipari beruházás bő 450 ezer négyzetméter, a kereskedelmi ingatlan pedig 60 ezer. Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója elmondta, hogy tavaly 260 ezer négyzetméternyi új iroda került a piacra, az idei várható összterület nem éri el a 100 ezer négyzetmétert. További feszültségek forrása lesz a nagyon alacsony kihasználatlanság és az, hogy az erős kereslet mellett még tovább csökkenhet a már csupán 7,3 százalékos üresedési ráta. A jó termékekért verseny folyik, az irodaépítési volumen 50 százalékát már bérbe adták, ezért a cégeknek egyre gyorsabban kell dönteniük, ha be akarják biztosítani magukat.

Tavaly az ingatlanbefektetések 65 százaléka már hazai befektetőkhöz került, miután az utóbbi években a régi két-három nagy ingatlanalap mellett megjelentek és meg is erősödtek az újak. Ezek már rugalmasan és gyorsan reagálnak a piaci kihívásokra. A hazai szereplők aránya az eladói oldalon 28 százalékos. Az elmúlt években érdemben bővült a hazai háztartások vagyona, a legnagyobb vagyongyűjtő szerepük – a kötvény- és a részvénypiaccal összevetve – az ingatlanalapoknak volt az ingatlanbefektetési jegyek és zárt végű alapok révén.

Előtérben az alternatív megoldások

Kibédi Varga Lóránt a Világgazdaság kérdésére elmondta: előtérbe kerültek az alternatív befektetési termékek, azaz a modern bérházak, a diákszállók és az online kereskedelem igényeire reagáló elosztóközpontok, bemutatótermek és átadópontok. Egyre inkább látszik az is, hogy a nagyobb hozam lehetősége terepet ad a funkcióváltást eredményező fejlesztéseknek is. Ennek jegyében alakítanak ki például belvárosi irodaházakban luxuslakásokat, és így kerülnek a fejlesztők és befektetők érdeklődésének fókuszába egyes vidéki városok is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.