BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Negyedik hete növekszik az Otthon Centrum aktivitást mérő mutatója, vidéken már majdnem utolérte az ingatlanpiac a vírus előtti időszakot, de még ez is messze van a korábbi évek szárnyalásától. Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten publikált adatai szerint

a koronavírus-járvány hatására kialakult válság következtében Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat.

Csak áprilisban hatvanezer fő felett volt az állásukat veszítettek száma. Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője a KSH számaira reagálva elmondta, hogy

a lakáspiac erősen követi a gazdasági ciklusokat és a munkanélküliség növekedése, a háztartások jövedelmi helyzetének romlása nemcsak objektív módon, de a jövőbe vetett bizalom elvesztése miatt is negatív hatással van a lakásvásárlások számára.

A járvány kitörése és az ezt követő korlátozó intézkedések egyik leginkább érintett ágazata a turizmus, így azokon területeken várható leginkább a munkanélküliség növekedése, melyek turisztikailag fontosak. Ilyen például Budapest, és a kiemelt üdülőterületek: a Balaton vagy a Velencei-tó. Ezekben a térségekben országos átlagban többen élnek idegenforgalomból, így itt romlott legnagyobb arányban a lakosság jövedelmi helyzete.

Fotó: AFP

Azok az emberek, akiknek bizonytalanná vált a munkahelyük vagy el is veszítették azt, óvatosabban fognak majd lakásvásárlásba, ezért várhatóan ezeken a területeken fog leginkább visszaesni az idei tranzakciószám, sőt kismértékű árcsökkenés sem kizárt

– áll a közleményben.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciószámokban az idén

  • a fővárosban 20-25, az agglomerációban,
  • a megyei jogú városokban és a Balaton-parton 15-20,
  • a többi térségben 10 százalék körüli visszaesés várható az előző évi adatokhoz képest.
  • A végső tranzakciószám pedig 115-120 ezerre tehető. 2014. évi adásvételeket kicsivel meghaladó forgalom valószínűsíthető idén. A visszaesés a fővárost érinti majd legerősebben, ahol 2016 óta csökken az adásvételek száma és az idei forgalom, az akkori csúcsnak tekinthető 40 ezer tranzakció közel felét jelenti – hangsúlyozta az elemzési vezető.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.