BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik, de még gyenge a lakóingatlanpiac

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 májusában, országosan 8400 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 63 és 73 milliárd forint közötti sávban realizálódott a szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelek összege.

Az áprilisi mélypont után ébredezni látszik a hazai lakóingatlanpiac. A társadalmi korlátozó intézkedések feloldásának is köszönhetően a vevők is egyre nagyobb számban jelennek meg hétről hétre a lakáspiacon, ami a tranzakciószámok növekedésben is megmutatkozik.

Az előző havi, áprilisi adatokhoz képest 35 százalékos emelkedést becsül a Duna House májusban.

Az előző évek ugyanezen időszakához képest azonban ez még mindig jelentősen, 38 százalékkal gyengébb ingatlanpiacot jelöl.

Fotó: Vémi Zoltán

A heti adatok vizsgálata továbbra is erősíti a fokozatosan visszazáró tendenciát, május utolsó heteiben a tranzakciós adatokban már csak 22-31 százalékos volt az elmaradás a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A hitelpiacon az ingatlanpiachoz képest néhány hónapos csúszással ugyan, de már látszódik a COVID-19 járvány okozta visszaesés.

A Magyar Nemzeti Bank tényadata szerint tavaly májusban 86,1 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, amelyhez képest idén májusban jelentős visszaesés várható a Duna House Pénzügyek kimutatása szerint. A bizonytalan piaci helyzet miatt 63 és 73 milliárd forint közötti becslési sávot adott meg a független hitelközvetítő az elmúlt hónap adatára, ami 15-27 százalék közötti visszaesést jelent a 2019-es adatokhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.