BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Velencei-tó környéke lehet az idei ingatlanpiac nyertese

A legkedveltebb balatoni nyaraló célpontokhoz képest félúton, de ingatlanárakban is féláron találhatjuk meg következő lakásunkat, házunkat amennyiben a Velencei-tó régióját választjuk. Mostanra már szinte Budapesti külső agglomerációjához tartozó települések nagyon jól ötvözik a nyugodt otthonteremtési és a tóparti pihenési és sportolási lehetőségeket. A Duna House a használt és újlakáspiac változásait is megvizsgálta elemzésében.

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tavának települései rohamos mértékben fejlődtek az elmúlt 10 évben gazdasági és turisztikai szempontból is.

A legfrissebb kormányzati tájékoztatás alapján ebben az időszakban Velencén és Agárdon 79 százalékkal nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma, és tavaly közel 130 ezren nyaraltak a környéken, amelyhez számtalan partszakasz felújítás és településszerkezeti modernizáció is párosult. Ezzel párhuzamosan az ingatlanpiac is fejlődött, egyre több és változatos újépítésű beruházások mellett a használtingatlanok ára is folyamatosan emelkedett. A régió településein azonban még így is kedvező lehetőségeket találhatnak az érdeklődők. Ingatlanközvetítő tapasztalatok alapján ráadásul egyre többen agglomerációs lehetőségként tekintenek a környékre, hiszen fél órán belül a főváros és például Székesfehérvár nagyváros is elérhető

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Újépítés féláron

A környéken egyre bővülő újépítésű beruházások közül válogathatnak az érdeklődők. Jelenleg több mint 100 lakás fejlesztése zajlik a Duna House adatai alapján, amelynek több mint a fele még szabad, azaz megvehető lakás. A kisebb lakások mellett megtalálhatóak tipikusan otthonteremtéshez tökéletes nagyobb családi sorházi lakások is, amelyek a többi tóparti fejlesztéshez képest kuriózumnak számítanak.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Ráadásul ezek fajlagos ára jelentősen versenyképes

az újépítésű piacon, hiszen az 500 ezer forint körüli négyeztméterár a fővárosi és balatoni hasonló fejlesztésekhez képest félárnak számít.

A települések közül Gárdonyban találhatunk nagyobb 3 szintes, 168 nm-es sorházi lakásfejlesztéseket, amelyeknél a meghirdetett árban a garázs és kocsibeálló és természetesen a saját kert is benne van.

Használtlakás piac

A legalacsonyabb átlagos négyzetméterárat Kápolnásnyéken és Sukorón mérte az elmúlt egy évben a Duna House, ahol 200-250 ezer forint körül árulták az ingatlanok négyzetméterét. A legnagyobb árváltozás Pákozdon volt megfigyelhető, ahol 2019-ben 300 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Velence és Gárdony négyzetméterárai ennél is magasabbak valamelyest, a fővárosi árakhoz viszonyítva azonban érezhetően alacsonyabb áron vásárolható vízpart közeli ingatlan az említett településeken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.