BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húszmillióval a zsebben a lakáspiacon

Lehet-e lakást vásárolni manapság 20 millió forintért? – erre a kérdésre adott választ az Otthon Centrum a nyári adásvételeket elemezve.

Első lakásnak még családalapítás előtt, vagy újrakezdéshez, jellemzően egyedül keresnek sokan 20 millió forintért megvásárolható lakást. Az Otthon Centrum elemzői az irodák által lebonyolított adásvételi szerződések feldolgozása után a legfrissebb budapesti és országos adatokat összesítve azt közölték, hogy nagyot nem lehet álmodni 20 millió forintért, de a jelenlegi ingatlanpiacon igenis érezhető kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt.

Nyár végén Budapesten 20 millió forintért egy 27 négyzetméteres tégla vagy egy 38 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni, bár aki Budára vágyott, ott ennyi pénzért legfeljebb 22-26 négyzetméteres minigarzont, a belső pesti kerületekben viszont akár 25-35 négyzetméterest is talált.

Azok az érdeklődők, akik a külső városrészektől sem zárkóztak el, akár egy 40 négyzetméteres lakás tulajdonosai is lehettel.

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb vidéki városokban is kétszer akkora lakást lehet vásárolni, mint Budapesten, 57-63 négyzetméteres tégla, és 63- 67 négyzetméteres panel megszerzéséhez is elég lehet 20 millió forint ma még.

A kisebb városok átlagos áraival számolva 80-95 négyzetméteres tégla vagy 85-100 négyzetméteres panellakás is elérhető most a vizsgált árkategóriában. A fővárosi agglomerációban 45 négyzetméteres tégla vagy 50 négyzetméteres panellakást lehet vásárolni ennyiből – derül ki az ingatlanközvetítő hálózat elemzéséből.

A népszerűbb kerületekben 30 négyzetméteres jellemzően panellakást, míg a külső pesti kerületekben 40-45 négyzetméteres ingatlant lehet kapni a fajlagos ár átlagos értéke alapján. Vidéken ennél tágasabb otthon is realizálható ennyiből.

A kisebb lakások magasabb fajlagos áron kelnek el, mint a nagyobbak. A fővárosban 20 millió forint csak szerény lakásra elegendő, leginkább a külső pesti kerületek valamelyikében volt érzékelhető a mozgás

– összegezte a tanulmányt Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A fővároson kívül vásárolni szándékozók már sokkal kényelmesebb helyzetben vannak: 20 millió forintért Debrecenben egy 45 négyzetméteres lakást vettek az elmúlt hónapban, míg Nyíregyházán 59 négyzetméteres, kiváló állapotú téglalakás kelt el ennyiért. Kecskeméten egy háromszobás családi házat tartottak ennyire.

A fővárosi agglomeráció népszerűsége töretlen a lakást keresők körében, de óriási különbségek alakultak ki. Pilisvörösváron és a tágabb környéken 20 millióért nem volt a piacon ingatlan, ebben a régióban a lakásárak magasabban kezdődnek. Tárnokon ellenben egy könnyűszerkezetes, teraszos családi házat, Cegléden egy 85 négyzetméteres családi házat értékesítettek 20 millió forintért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.