BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymillió felett az új lakások négyzetméter ára Budapesten

Az online hirdetett új építésű lakásprojektekben a beruházók 6.040 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 17,9 százaléka.

Nincs lényegi változás a budapesti új építésű lakások darabszámában, az induló projektek terén azonban egy év alatt 15 százalékos visszaesést mutatott ki az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya. A fővárosban az idei évben egymillió forintos lélektani ár fölé kúszott az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, ami éves szinten 6,5 százalékos emelkedést jelent – írja közleményében az Otthon Centrum.

Budapesten jelenleg 468 beruházás van folyamatban, ezekben 34 ezer lakás épül, bár 38 százalékuk még nem érhető el a vásárlók számára – derült ki az az ingatlanportál harmadik negyedévet összegző elemzéséből.

Az online hirdetett új építésű lakásprojektekben a beruházók 6.040 lakást kínáltak megvételre, amely az épülő és tervezett lakásállomány 17,9 százaléka.

Egy évvel ezelőtt ez az arány valamivel magasabb volt (20,7 százalék). A tavalyi adatokhoz képest nagyjából ugyanannyi projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (0,4 százalékos emelkedés), az épülő és tervezett lakások száma is majdnem megegyezik az egy évvel ezelőtti számmal, csak 137 darabbal csökkent (0,4 százalékos csökkenés).

Fotó: Vémi Zoltán

Az induló projektek száma azonban érezhetően csökkent 2020 harmadik negyedévben, mivel csak 47 új beruházás kivitelezése kezdődött el, ami az egy évvel ezelőtti 55-höz képest 15 százalékos csökkenés, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A budai és pesti projektek átlagos lakásszáma lényegében megegyezik, előbbinél 72, míg a pesti oldalon 73 lakás épül egy projektben a tanulmány szerint. A kiegyenlítődés pedig figyelemre méltó változást mutat: a korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a Duna két partja között. Ma azonban már Budára is jellemzőek a nagyobb lakásszámú projektek, ez alól egyedül a külső pesti kerületek jelentenek kivételt, ott nem nőtt a lakásszám, ezek továbbra is elmaradnak a belső kerületek számaitól.

A főváros sztárja megingathatatlanul a XIII. kerület, itt indult a legtöbb program, jelenleg 81 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ami egymagában a fővárosi társasházi projektek 17,3 százalékát jelenti. A beruházások száma alapján a budai oldalon a XI. kerület emelkedik ki (59 projekttel), de erős a felhozatal Óbudán is, a III. kerületben (47 projekt). A pesti oldalon Zugló (33), Ferencváros (31), Józsefváros (29) a sorrend a projektszámok terén.

A tanulmány az árak változásáról is beszámolt: az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1.045.000 Ft/m2 volt, ami éves szinten 6,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V. és a XII. kerületben jellemző, ahol 1,5 millió forint/négyzetméter feletti árszint az irányadó.

A másik véglet az eladásra kínált új lakásoknál a XXIII. kerületben volt, ahol 643 ezer forint/négyzetméter körüli ár a jellemző, míg a többi külső pesti kerület árfekvése 680–850 ezer forint/négyzetméter között húzódik. Ugyancsak megfigyelhető, hogy a fővárosi projektek többségében hatalmas szórás alakult ki, a helyszín és a beépített anyagok függvényében 500.000–3 millió forint/négyzetméter között igen széles sávban kínálják a vállalkozók az új lakásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.