BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkétezer adásvétel volt októberben az ingatlanpiacon

Átlagosnál kicsit gyengébb számokkal indította az utolsó negyedévet a magyarországi piac.

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 októberében, országosan 12 200 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 75 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Átlagosnál kicsit gyengébb számokkal indította az utolsó negyedévet a hazai ingatlanpiac. A Duna House becslése alapján

az októberre kimutatott több mint 12 ezer adásvétel, a szeptemberi hónaphoz képest 4 százalékos, az előző év októberéhez képest 7 százalékos csökkenést jelent,

pedig a hónap ennél lényegesen erősebben indult.

Fotó: Duna House

A szakemberek szerint a csökkenést elsősorban a rendkívül sok – ingatlanpiacot is érintő kormányzati bejelentések miatti – várakozás okozta. Ezek a bejelentések már középtávon pozitív hatással lesznek az ingatlan, – és hitelpiacra egyaránt, de a jövőre életbe lévő változások miatti várakozások lelassították a piacot. A vevők jelentős részét a változások nem fogják kedvezőbb helyzetbe hozni, ezért nekik érdemes lenne még idén zárniuk az ingatlanvásárlását.

Éves szinten az eddig becsült közel 110 ezer tranzakció 15 százalékos elmaradásban van a tavalyihoz év első 10 hónapjának adatához képest.

A jelzáloghitel piacon a harmadik negyedéves visszazárás után továbbra is kiegyensúlyozott képet mutat a piac. A Duna House Pénzügyek a piaci adatok alapján, a szeptemberi hónaphoz hasonlóan októberre is 75 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel volument becsül. Ez az előző évhez képest az ingatlanpiaci tranzakciók arányával azonos csökkenést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.