BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakértő: kisebb a kereslet az ingatlanpiacon, emiatt az árak is megrekedtek

Érezhetően lassulni kezdett a magyar ingatlanpiaci forgalom 2023 első negyedévében. Az Otthon Centrum közleményében arról ír, hogy kevesebb új lakás épült a fővárosban ezalatt az időszak alatt, és az építési tervek száma is csökkent. A fejlesztők a korábban befejezett projekteket viszik a vásárra, de láthatóan elapadt a kereslet.

Az idei első negyedévben 329 új lakás beruházás kezdődött el a fővárosban, ezekben több mint 26 ezer lakás épül – olvasható az Otthon Centrum közleményében. Ez majdnem 5 százalékkal kevesebb építkezés és 5,4 százalékkal kevesebb épülő lakást jelent.

 2022. szeptember 28.Ingatlaniroda kínálatát nézi két férfi Londonban 2022. szeptember 28-án, amikor a brit jegybank, a Bank of England soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében. A brit kereskedelmi bankok és hitelintézetek tömegesen vonják ki a piacról a lakossági jelzáloghitel-konstrukciókat és egyéb pénzügyi termékeiket az elmúlt napok gazdasági fejleményei hatására. Szeptember 23-án Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter radikális, 45 milliárd font (több mint 20 billió forint) értékűre becsült adócsökkentési programot hirdetett meg a meredeken emelkedő megélhetési költségek és az infláció hatásainak enyhítése végett.MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain

Amellett, hogy az építkezések száma csökken, az áruba bocsátott ingatlanok száma is nagymértékben visszaesett. Az első három hónapban 17 új projekt és nagyjából 650 lakás jelent meg az online piactereken, az egy évvel korábbi szinthez képest majdnem 50 százalékos a visszaesés.

Bár jóval kevesebb új lakás jelent meg ebben a negyedévben a piacon, és a tervezett lakások száma is jelentősen csökkent, ennek ellenére a teljes lakásállományt vizsgálva mégis jóval mérsékeltebb a visszaesés. Ez pedig arról árulkodik, hogy a fejlesztők nem tétlenkednek, elkezdték a már korábban előkészített projektek hirdetését, míg az újak indításával kivárnak

– mondta az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor. A legújabb felmérés szerint a projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,571 millió forint, ami előző negyedéves felméréshez képest mindössze 1,1 százalékkal magasabb ár. Éves bázison ez 17 százalékos drágulás.

Meglepő fordulat érik az új lakások piacán

Az egyszobás lakások kivételével minden kategóriában visszaesett a kereslet a megdrágult hitelek miatt az új építésűek piacán, ahol emiatt az áremelkedés is megállt. Az ingatlanfejlesztők mindezek ellenére vagy éppen ezért a prémiumkategória felé indulhatnak el, az átlagosnál fizetőképesebb vevőkört megcélozva.

A kerületek között 942 ezer és 3 081 000 forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár.

Nagyon szétnyílt az olló, a főváros egyes részei között soha nem volt ilyen mértékű az árkülönbség

– állapította meg a szakember. A legdrágább kerületek sorrendje kismértékben változott a kínálati négyzetméterárak listáján: az V. kerület vezet 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,93 milliós fajlagos árral követ. Dobogós még a XII. kerület, négyzetméterenkénti 2,91 milliós árral. A negyedik helyen az I. kerület áll, átlagosan 2,61 milliós négyzetméterárral. A többi kerület ettől az árszinttől jócskán elmarad. A sorban következő VI. kerületben 1,84 millió forint a jelenlegi fajlagos ár.

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint felett alakult az átlagos négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben 1 millió forint körüli négyzetméterárak jellemzők. A legolcsóbb városrész – a felmérések során először – a XV. kerület lett 942 ezer forintos átlagértékkel, aminél nem sokkal drágább a XXIII. kerület 960 ezer forinttal. A többi kerületben a lakások kínálati négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot. 

A legtöbb beruházás és lakás a XIII. kerületben épül, amely évek óta stabilan tartja magát az első helyen. 

Az angyalföldi 62 projekt és 7,7 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, ám az előző felméréshez viszonyítva ez is kevesebb lakást és projektet jelent. A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, és ez most sem változott: a 40 projekt és az épülő 5600 lakás egyaránt a második a kerületek rangsorában. A legkevesebb lakás az V. kerületben épül, ahol mindössze egy projektben kínáltak ingatlanokat, míg az I. és XVI. kerületben két-két projekt van folyamatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.