BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a lakáspiac, a panelek kelnek el a leggyorsabban

Az országszerte eladásra kínált lakóingatlanok az idei második negyedévben átlagosan 94 nap alatt találtak gazdára, szemben az első negyedévben feljegyzett 106 nappal. Budapesten a panellakásokat lehetett eladni leggyorsabban az idei év második negyedében.

Teljesebbé vált a lakáspiaci kép, ami az árak alakulását illeti, és enyhe áremelkedés látható az élénkülésnek köszönhetően – derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, amely tulajdonosok által eladott 63 ezer lakóingatlan adatai alapján bemutatja azt is, hogy az idén hány nap alatt keltek el az eladásra szánt lakóingatlanok a különböző településtípusokon.

Egyértelművé vált a lakáspiac élénkülése

A legfrissebb hivatalos, idei első negyedéves adatok alapján az országos lakáspiacon megkezdődött az élénkülés: 36 százalékkal nőtt az eladott lakóingatlanok száma, szemben az egy évvel korábbi 23 százalékos csökkenéssel. A használt lakóingatlanok ára a KSH adatai szerint az előző negyedévhez képest 5,3, az újaké 4,6 százalékkal nőtt. Az előzetes, múlt év végére vonatkozó hivatalos statisztikák még árcsökkenést mutattak, ám az újabb adatok beérkezése után már drágulás rajzolódott ki. A KSH és az MNB legfrissebb statisztikái így megerősítik azt a képet, amely a keresleti-kínálati adatokból látható volt már 2023 végén és 2024 elején is – értékelte a KSH és az MNB által közölt első negyedéves adatokat Balogh László, az Ingatlan.com szakértője.

Véleménye szerint

  • a lakáspiaci forgalom
  • és az árak változása,
  • valamint az értékesítési idő alakulása

több hónap alatt rajzolja ki a lakáspiac aktuális folyamatait. Azt is elmondta, hogy jelenleg már mindhárom tényező a lakáspiac élénküléséről tanúskodik, mert

a legutóbbi időszakban már az eladási idők is rövidültek.

A piaci folyamatok lassulásakor a kereslet csökkenésével párhuzamosan először az eladási idők kezdenek nőni, és ez kitart akkor is, amikor már elindult a gyorsulás, élénkülés. Akkor ugyanis régebben a piacon lévő ingatlanokat is felszívja a kereslet, ami rövid távon tovább növeli az értékesítési időket. Ezt követően viszont egy-egy ingatlan már kevesebb időt tölt eladósorban. Az aktuális adatokból a kereslet növekedése, az árak emelkedése és az eladási idők rövidülése egyértelműen kirajzolódik tavalyhoz képest, ami azt is jelenti, hogy a lakáspiac ismét élénkülő fázisba került – írta a szakember.

Budapest, 2017. március 13.
A Panel Plusz-program keretében felújított régi vasbeton-panel lakóépületek sora a főváros III. kerületében, a Vörösvári úton, tetejükön megújuló energiaforrásokkal, napelemekkel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
lakás
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A panellakások kelnek el a leghamarabb / Fotó: Jászai Csaba

Továbbra is a panellakások a leggyorsabban eladhatók

A 365 napnál nem régebben hirdetett és a tulajdonosok által eladottnak jelölt lakóingatlanok adatai szerint az idei második negyedévben országos átlagban 94 napra csökkent az eladási idő a második negyedévben, szemben 2024 első három hónapjára jellemző 106 nappal.

A kutatásból az is kiderült, hogy a budapesti házak esetében 98 napra csökkent az értékesítési idő az év elején látott 134 napról, vagyis több mint egy hónappal rövidült le az eladáshoz szükséges idő. A fővárosi lakások pedig 74 nap alatt találtak gazdára a második negyedévben, miközben az év első három hónapjában 88 napra volt szükség. Budapesten a panellakásokat lehetett eladni leggyorsabban az idei év második negyedében, erre átlagosan 65 napra volt szükségük az ingatlantulajdonosoknak.

Egyetlen nap alatt eladott lakások és házak? – nem mese, összeszedtük az ingatlanpiaci legeket

Nem is egy lakás és ház talált tulajdonosra 24 órán belül idén, miközben olyan is szerepelt a kínálatban, amelyet csaknem hat éven át kínáltak megvételre. A legnagyobb ingatlanhirdetési portál, az Ingatlan.com a Világgazdaság számára kigyűjtött rekordjai között szemezgettünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.