BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar építőipar: félmillió embert érint a digitalizáció

Több mint félmillió ember dolgozik az építőiparban, amelynek szereplőivel a Magyarországon működő kkv-k több mint 17 százaléka van valamilyen kapcsolatban, az ágazat sorsa és digitalizációja tehát egyaránt stratégiai kérdés – hangzott el a jövő heti balatonfüredi ConTech konferenciát beharangozó tájékoztatón.

Két éve belevágtak az építőipari szabályozás átalakításába, a magyar építészetről szóló törvényben meghatározott tíz alapelv egyike lett a digitalizáció, ami egy új szemlélet, egy új hozzáállás leképződése – hangsúlyozta Lánszki Regő, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész pénteki sajtótájékoztatóján.

digitalizáció az építőiparban
Lánszki Regő és Soltész Attila bejelenti a ConTech konferencia programját /Fotó: VG

Miközben a technológiában fontos a fejlődés, digitalizáció nélkül már nem lehet építőiparról beszélni, a másik oldalon ugyanolyan fontos a hagyományokhoz kötődés, az épített örökség megőrzése –  hangsúlyozta az államtitkár.

Az Infotér háromnapos balatonfüredi konferenciáján, a ConTechen

idén először, önálló napot kap az építőipar, amely a digitális átállás korszakába lépett.

A jogszabályi változások olyan mérföldkövet jelentenek az egész építésügyben, hogy be tud indulni az a fejlődés, ami új korszakot nyithat az építőiparban, amely ezáltal új fejlesztési lehetőségekkel, új kihívásokra felkészülve tud nekivágni egy konjunkturális időszaknak.

Közös kérdés, hogy szabályozási és ösztönzési szempontból az állami és piaci szereplők mit tudnak tenni a versenyképesség javításáért –többek között erre is választ kapnak majd az október 15-ére meghirdetett ConTech szakmai konferencia résztvevői. 

építőipari digitalizáció
Félmillió embert érint az ágazat digitalizációja /Fotó: Shutterstock

A rendezvény kapcsán Soltész Attila, az Infotér elnöke elmondta, a versenyképességi és állami beruházási törvény, azaz a jogszabály változások okozta hatásokról, következményekről is szó lesz az építőiparnak szentelt napon.

Adott a technológia, a mesterséges intelligencia, de ezektől ne féljünk, állítsuk a magunk szolgálatába

–  hangsúlyozták a házigazdák.

Aktualitás a jogszabályi háttérre tekintve is akad, hiszen 2023. december 12-én elfogadták a magyar építészetről szóló törvény, amely a tervezés, a kivitelezés, a megvalósítás, az anyagbeszállításra vonatkozó konkrét kitételeket tartalmaz, és idén október elsejétől hatályba lépett minden vonatkozó rendelete, kivéve az OTÉK-ot felváltó Téka, amely  2025. január elsejétől lép életbe – összegezte az országos főépítész kérdésünkre.

Mint emlékeztetett, 

  • az egymilliárd forint feletti állami beruházásoknál kötelező a BIM-rendszer alkalmazása, ami 
  • először a tervezés, 
  • utána a kivitelezés, 
  • majd a fenntartás szakaszában lép be.

A digitális átállás jegyében terjed az elektronikus szállítólevél használata a kivitelezés során, és lehetségessé vált az építőanyagok digitális nyomon követése.

Vagy felismeri a piac, vagy ahol nem érdeke, ösztönözni kell a változtatásokra 

– mondta Lánszki Regő. A felsőoktatásban elindult a folyamat, az egyetemek vezetőivel végigtárgyalták, hogy ahol építészeti vagy építőipari képzés van, mit kell átalakítani, és a jövő hónapban a szakminisztériummal a konkrét program is összeáll, aminek jegyében a képzés része lesz 2025 szeptemberétől a digitalizáció

Megjelent a Magyar Közlönyben az új építészeti törvény

Közzétették a Magyar Közlönyben a napokban elfogadott új építészeti törvényt, amely számos kisebb-nagyobb változást hoz. Fókuszba kerül a műemlékvédelem és további külterületek nem vonhatók belterületbe.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.