BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltakoznak a Sports Direct áruházaiban lévő arcfelismerő kamerák ellen

Csaknem ötven képviselő lépett fel a House of Fraser és a Sports Direct a vállalat tulajdonosai ellen, mert elítélik az élő arcfelismerő kamerák használatát a csoport üzleteiben. A kamerák szerepe a koronavírus-járvány idején értékelődött fel. Idehaza inkább a próbafülkék környezetét figyelik, illetve különböző áruvédelmi rendszerek használatosak.

Csaknem ötven parlamenti képviselő és társa írt Mike Ashley Frasers Groupjának, amely az iparmágnás kiskereskedelmi portfóliójának tulajdonosa, beleértve a House of Frasert és a Sports Directet, elítélve az élő arcfelismerő kamerák használatát a csoport üzleteiben. Márciusban ugyanis kiderült, hogy a Frasers Group által üzemeltetett két márka, a Sports Direct és a Flannels legalább 27 üzletben használta a kamerákat.

Surveillance camera street, térfigyelő kamera, london
Amíg kültéren egyértelműen visszatartó erejű, addig az arcfelismerő beltéri változatok nem csupán a lopások megelőzését szolgálják.
Fotó: GettyImages

A technológia minden üzletbe belépő vásárló arcbiometrikus adatait – az ujjlenyomathoz hasonló érzékeny információkat – megszerzi, hogy összevesse azokat őket a magánszemély által készített figyelőlistával, adatbázissal, a felhasználás célja szerint a feltételezett bolti tolvajok adatbázisával, ugyanis őket igyekeznek szűrni vele. A képviselők ezt fordított védelemként értékelik, azaz a rendszer már mindenkit, aki elhalad a kamera előtt, potenciális bűnözőként kezel. Ezenfelül a munkatársak kérése alapján bármely látogatót felvehetnek az adatbázisba, és aztán egy évig (!) figyelemmel kísérhetik. Összevetésül: idehaza jóval rövidebb ideig szabad csak a kamerafelvételeket tárolni, azt pedig, hogy egy területet kamerával figyelnek, külön jelezni kell.

Hollandiában, ahol szintén elítélik ezt a fajta gyakorlatot, a DPA hivatalos figyelmeztetést adott ki egy szupermarketnek, mivel a sportáruházhoz hasonlóan arcfelismerő kamerákat alkalmazott. A hollandok szerint az ilyen technológiák használata csak otthoni körben elfogadott, azaz ha valaki a házát védi, más esetben nem.

Az arcfelismerő kamerák alkalmazása a koronavírus-járvánnyal került előtérbe. Kína egyedülálló módon gyűjt adatokat a lakosairól mintegy kétszázmillió biztonsági kamera és a széleskörűen alkalmazott arcfelismerő rendszerek segítségével. Izraelben egy a terrorizmus felderítésére kifejlesztett szoftverrel monitorozták a járvány alatt az emberek mozgását, Dél-Koreában pedig telefonos GPS-adatok, biztonságikamera-felvételek és bankkártyás tranzakciók figyelésével kiegészítve igyekeztek elejét venni a koronavírus terjedésének.

Az idehaza hét üzletet működtető Sportdirect esetén nincs hír arcfelismerő kamerák alkalmazásáról. A magyarországi áruvédelmi rendszerek fő elemeit a különféle áruvédelmi címkék, a szenzoros áruvédelmi kapuk és a hagyományos kamerarendszerek jelentik. A termékeken elhelyezett áruvédelmi eszközöket a pénztáraknál hatástalanítják, a kamerákra – amelyeket vagy az egész áruházban, vagy kiemelt területeken, például pénztárak, próbafülkék környéke – helyeznek el, táblák figyelmeztetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.