BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió lehet a vége a vámháborúnak

A Wall Street is aggódni kezdett, hogy a kereskedelmi háború a növekedés visszaesését okozhatja.

Recesszióhoz vezethet Donald Trump amerikai elnök keményvonalas kereskedelmi és migrációs politikája – figyelmeztetnek a Wall Street elemzői.

A Kínával, az Európai Unióval, Kanadával és Mexikóval éleződő konfliktus az árak emelkedéséhez, a piacok és a beszállítói hálózatok destabilizálódásához vezethet.

A harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe hétfőn ismét 1,33 százalékkal gyengült, miután kiderült, hogy Trump korlátozni akarja a kínai befektetéseket.

„Egy kiterjedt kereskedelmi háború a növekedés jelentős visszaesését okozhatja – írta jelentésében Ethan Harris, a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza. – A bizalom megrendülése és a beszállítói láncokban keletkező zavar fokozhatja a kereskedelmet érő sokkhatásokat, ami egyenesen recesszióhoz vezethet.”

Trump vámpolitikájának a következményei már megmutatkoznak a gazdasági adatokban is, az IHS Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a múlt héten héthavi mélypontra, 54,6 pontra esett vissza.

A konfliktusok pedig egyelőre csak éleződni látszanak. Washington következő lépése az autó- és alkatrészimportra kivetendő pótvám lehet, ami a Moody’s Investors Service szerint messze ható negatív következményekkel jár az egész szektorra, súlyos problémákat okozhat a globális ellátási láncban.

Fotó: AFP

Az amerikai gyártók közül különösen a General Motors és a Ford jár majd rosszul, mert mindketten nagyban függenek a mexikói és a kanadai importtól.

A hitelminősítő szerint az autógyártók vagy kénytelenek lesznek lenyelni a költségnövekedést, hogy tartani tudják az eladásokat, ami a nyereség csökkenéséhez vezet, vagy áthárítják azt a fogyasztókra, de akkor kevesebb autót tudnak eladni, vagy kombinálniuk kell e kettőt.

Ami Kínát illeti, Washington összesen 450 milliárd dollárnyi importárura kivetendő pótvámmal fenyegetőzik, ezek közül az első 34 milliárd dollárnyira július 6-án már életbe is lépnek a tarifák. Kína eddig minden amerikai intézkedésre arányos lépéssel válaszolt, és ez így lesz a jövőben is.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.