BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb üzleteiben ment élelmiszert az Aldi

A kereskedelmi áruházlánc tovább bővíti partnerségét az Élelmiszerbankkal, így hamarosan 72 áruház vesz részt a programban.

A globális statisztikák szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, miközben 1,3 milliárd ember éhezik. Ez azért is kiemelkedő szám, mert az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer egynegyedéből a világ összes éhezője jól lakna – írja közleményében az Aldi. Hozzáteszik, ezen változtatni kívánnak az Élelmiszerbankkal együttműködve, amely szervezet tavaly Magyarországon több mint 300 ezer embernek juttatott el 9300 tonna élelmiszeradományt 5,2 milliárd forintot meghaladó értékben.

Fotó: AFP

Az Aldi 2016 óta működik együtt az Élelmiszerbankkal, és egyre több üzletéből jutnak el nap mint nap az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek a szervezet és partneri segítségével a rászorulóknak. Ilyen termékek

  • az előző este zárás után megmaradt és a polcokról összegyűjtött termékek a látványpékségből;
  • az elszállítás napján lejáró csomagolt és csomagolatlan pékáru, az előző napról megmaradt közvetlen beszállítású, csomagolatlan pékáru;
  • a csomagolatlan és csomagolt zöldség-gyümölcs, amely értékesítésre már nem, de fogyasztásra még alkalmas;
  • valamint az elszállítás napján lejáró hűtött és szortiment termékek;
  • a sérült, de nem átlyukadt csomagolású, fogyasztásra alkalmas szortiment termékek.
  • Az átadandó élelmiszerekről tudni kell, hogy azokat gondosan csomagolva tárolják, ügyelve arra, hogy ne keveredhessenek a selejttel, illetve az egyéb, értékesítésből kivont áruval.

    Az Aldinál jelenleg országszerte 52 üzletben folyik az élelmiszermentés, és továbbiak bevonása is folyamatban van: hamarosan újabb 20 áruház csatlakozik a programhoz. Az elszállított mennyiség üzletenként változik, de havonta mintegy 50-55 ezer kilogramm élelmiszert mentenek meg az együttműködésnek köszönhetően az Aldi üzletekből. Az áruházlánc törekszik arra, hogy egyre több magyarországi üzletével vegyen részt a programban, minél több rászorulót segítve ezzel.

    Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer fele

    Manapság durván négymilliárd tonna élelmiszert termelünk évente. Becslések szerint ennek mintegy 30-50 százaléka (1,2-2 milliárd tonna) soha nem jut el az emberek gyomrába. Ez az élelmiszertermelés, -feldolgozás és -szállítás során használt természeti és energiaforrások elpazarlását is jelenti – olvasható a brit mérnököket tömörítő intézmény, az Institution of Mechanical Engineers által készített jelentésben.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.