BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vámokat kivetni félnetek nem kell

Az IMF részben a kereskedelmi háború veszélye miatt rontotta Németország növekedési kilátásait, de a vámok emelése jó teszt lehet az eurózóna számára.

A protekcionizmus erősödése és a megállapodás nélküli Brexit fenyegetése rövid távon súlyos kockázat Európa legerősebb gazdasága számára, a Nemzetközi Valutaalap (IMF)

ezért tegnap 2,5 százalékról 2,2 százalékra rontotta a német gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését, a jövő évit viszont 2 százalékról 2,1 százalékra emelte.

A Bundesbank június közepén szintén a kereskedelmi háború veszélye miatt rontotta le 2,5 százalékról 2-re az idei évre vonatkozó GDP-előrejelzését, miközben az első negyedévben éves szinten 2,3 százalékkal bővült a gazdaság.

Az IMF ugyanakkor üdvözölte Angela Merkel kancellár kormányának a tervét, hogy növeli az állami befektetéseket, és támogatja a hosszú távú növekedést, de a jelentés szerint Berlin ennél többet is tehetne. A gyorsan öregedő népesség miatt elsősorban az infrastruktúrában és az oktatásban lenne szükség több állami pénzre az IMF szerint, valamint jobban kellene támogatni a magánbefektetéseket, így lehetne serkenteni a termelékenységet, és csökkenteni az ország jelentős költségvetési többletét.

Utóbbi ugyan tavaly a GDP 0,8 százalékára esett vissza a 2016-os 8,5-ről, de az IMF szerint idén ismét eléri majd a 8,3 százalékot.

Fotó: AFP

A német gazdaság számára veszélyt hordoz a jelentős külkereskedelmi többlet is, és nem csupán az Egyesült Államokkal, hanem a többi partnerével, többek között az uniós tagállamokkal szemben – figyelmeztetett Gabriel Felbermayr, a tekintélyes müncheni Ifo gazdaságkutató intézet igazgatója.

A többlet kezd mérgezővé válni, és most már Németországban is egyre többen hangsúlyozzák, hogy muszáj tennünk valamit a csökkentése érdekében, mert ma már inkább teher, mintsem érték

– mondta a szakember az amerikai CNBC-nek. Németország külkereskedelmi többlete 2009 óta először tavaly esett vissza, a szövetségi statisztikai hivatal szerint „csak” 300,9 milliárd dollár lett. Ezen belül az Egyesült Államokkal szemben 64 milliárd dollár a pozitívum, ami mélységesen dühíti Donald Trump elnököt, aki a vámokkal akarja kiegyenlíteni az országa külkereskedelmi egyenlegét.

Kína, az EU, Kanada és Mexikó – ezek Trump első számú célpontjai, de egy eszkalálódó kereskedelmi háború egy sor más ország számára sokkal nagyobb kockázattal jár – derül ki a svájci Pictet Asset Management közgazdászainak modelljéből, amelyet a Reuters ismertetett. Közéjük tartozik Tajvan, Csehország, Dél-Korea, Szingapúr és Magyarország.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.