BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes az európai kiskereskedelmi kép

Az eurózóna és a teljes közösség kiskereskedelme egészségesen nőtt az idei első negyedévben.

Stagnált az euró­övezet kiskereskedelmi forgalma márciusban februárhoz képest, míg az Európai Unióé 0,3 százalékkal növekedett.

Éves bázison az euró­zóna forgalma 1,9 százalékkal, a teljes közösséggé 2,9 százalékkal bővült.

Az adat enyhén felülmúlta a várakozásokat, de számottevő piaci hatása nem volt, mivel az európai kereskedők inkább a kereskedelmi háborús fejleményekre figyeltek. Ráadásul a forgalom csak 0,1 százalékponttal volt jobb, mint a piaci konszenzus.

Fotó: AFP

Az eurózóna és a teljes közösség kiskereskedelme egészségesen nőtt az idei első negyedévben. A forgalom 1,4 százalékkal bővült, csaknem négy éve nem növelték ennyivel a fogyasztásukat az uniós polgárok három hónap alatt.

A növekedési ütem ugyanakkor lassul, januárban még 0,9 százalékos, februárban pedig 0,5 százalékos volt a 19 tagú és a 28 tagú csoportban is. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy a havi bázisú, tisztított forgalmi adatok januárban, a karácsonyi szünet után mindig alacsonyak.

A részletes adatokat tekintve vegyes a kép, hogy mely országok és mely régiók járultak hozzá leginkább a bővüléshez. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságai közül az első három hónapban a német és a brit forgalom is 2,5 százalékkal nőtt, míg a francia csak 1-gyel. A kelet-közép-európai régióból, amely az uniós gazdasági növekedés motorja, még változatosabb számok érkeztek. A horvát kiskereskedelem kiemelkedően, 3,8 százalékkal bővült három hónap alatt, míg a román és a lengyel 2,9, illetve 2,6 százalékkal.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.