BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína jobban teljesít a vártnál

Politikai, biztonsági és gazdasági téren is éleződik a feszültség Washington és Peking között, a kereskedelmi megállapodás második szakaszára a novemberi amerikai elnökválasztásig esély sincs.

Az Egyesült Államok és Kína között a Dél-kínai-tenger miatt alakult ki a legújabb éles vita. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter törvénytelennek minősítette Peking területi követeléseit, azzal vádolta az ázsiai országot, hogy megfélemlítő propagandát folytat a térség államaival szemben, és jogtalanul aknázza ki a régió erőforrásait. A közlemény azonban Kína szerint csupán fölöslegesen szítja a feszültséget.

Kína magának követeli az egész térséget a szigetekkel, halászati joggal, energiaforrásokkal együtt, jogosultságát azonban a környező országok vitatják

– egyébként jogosan, mivel Pekingnek egy 2016-ban született nemzetközi bírósági döntés értelmében nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.

Donald Trump
Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

A tét nem kicsi:

a Dél-kínai-tenger globálisan fontos hajózási útvonal, amelyen több ezermilliárd dollár értékű áru halad keresztül évente.

Bár az Egyesült Államok ritka lépésként két repülőgép-hordozót is a térségbe küldött hadgyakorlatra, attól senki nem tart igazán, hogy a feszültség katonai konfliktussal végződik. Az viszont biztos, hogy tovább élezi a feszültséget, pedig a retorika enélkül is feltűnően agresszív lett Peking és Washington között. Donald Trump elnök nem a saját és kormányzata hibáit, hanem Kínát vádolja a koronavírus-járvány és a súlyos gazdasági következményei miatt. Ez szerinte olyan mértékben károsította a két ország viszonyát, hogy

már nem is gondolkodik a kétoldalú kereskedelmi megállapodás esetleges második szakaszának tárgyalásán, és azt sem tartja kizártnak, hogy az első szakaszt is felmondja.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.