BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjött az olcsó lengyel hús Magyarországra – Baromfi Termék Tanács

A Lidl újra importhússal sokkolja a magyar piacot. A német sertés után ezúttal olcsó lengyel csirke és pulyka frisshússal árasztotta el a boltjait. A hazai beszállítók dühbe gurultak.

Külföldről származó olcsó baromfihúsok is megjelentek a Lidl magyarországi bolthálózatában – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szakmai szervezet szerint a Magyarországon piacvezető üzletlánc károkat okoz beszállítóinak, a baromfipiac hazai szereplőinek. 

20220824 Budapest Lidl IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az olcsó német sertéshús után olcsó lengyel baromfihús árasztotta el a Lidl polcait.
Fotó: Kallus György / VG

Pláne, hogy korábbi vállalásában a Lidl ígéretet tett rá, hogy 

a baromfi és sertés frisshúsok kizárólag magyar beszállítóktól érkeznek a polcaira.

Az a hetekben már kiderült, hogy a sertéshús kategóriában a Lidl mindezt már nem tartja be. Akkor a német hátterű diszkont olcsó német darált sertéshússal borította el az országos hálózatát, ami 10-30 százalékkal volt alacsonyabb árazású, mint a hasonló magyar termékek. Arra is voltak jelek, hogy a baromfinál is felülírták a vállalást. Most viszont bizonyossá vált, hogy a Lidl nagy tételben hozott be importbaromfit Magyarországra és 

  • lengyel csirkemellfilével, 
  • valamint lengyel darált pulykahússal 

is elárasztotta a boltjait.

Miért baj, hogy a Lild olcsó lengyel baromfihúst hozott be Magyarországra?

A Baromfi Termék Tanács szerint ez a lépés rontja a magyar baromfiágazat szereplőinek érékesítési lehetőségeit. Már csak azért is, mert 

a külföldi termékeket az üzletlánc akciók keretében, jóval olcsóbban forgalmazza a hazai baromfihúsoknál,

Szerintük a behozatal alkalmas lehet arra, hogy letörje a belföldi baromfiárakat, egyben pedig negatív precedenst teremthet. „Nehezményezzük a Lidl húsbehozatalát, hiszen az üzletlánc korábban maga vállalta, hogy csak magyar termelésből származó baromfihúsokat forgalmaz. A mostani húsimport szembemegy a Lidl korábbi ígéretével és vállalásával, ezzel veszteségeket okoz a hazai baromfiágazati vállalkozásoknak” – szögezte le a BTT.

Dühbe gurultak a beszállítók a Lidl gyakorlata miatt

A Baromfi Termék Tanács azt is jelezte, hogy egyetért a magyar sertéságazat szereplőivel, akik szintén kifogásolják a Lidl jelenlegi piaci magatartását. Hangsúlyozták, hogy a magyar hússzektor jövője múlhat azon, hogy a kereskedelmi láncok a hazai húságazati vállalkozásokkal korrekt és kiszámítható együttműködési magatartást tanúsítsanak.  A Világgazdaság kereste a Lidlt, hogy reakciót kérjen az eset kapcsán. Amint érkezik válasz, be fogunk számolni róla.

Ugyanakkor a Lidl a német darált sertéshús behozatalának okait korábban már részletezte lapunknak. Azzal magyarázták a folyamatot, illetve az import nyomott árát, hogy „célul tűzték ki, hogy Magyarország kormányának törekvéseivel összhangban letörjék az inflációt, és ezáltal támogassák a magyar családokat”. Az infláció letörésében és a magyar vásárlók támogatásában vívott harchoz pedig a Lidl az alacsony árak biztosításával tud hozzájárulni. Ami pedig a magyar beszállítók kizárólagosságát illeti, erről azt mondták, hogy az erre vonatkozó 2021-es vállalásuk óta nagymértékben megváltozott a gazdasági helyzet. A háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással volt az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére. Ezzel indokolták, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők importhúsok is.

Botrány a Lidlben: végre megszólalt a bolt, mi történt a magyar húsokkal – kiderült, miért változott az ígéret

Nincs két éve, hogy a Lidl megígérte, csak magyar beszállítók termékeit árulja friss baromfi és sertéshús kategóriában. Ennek mára nyoma sincs, van viszont irreálisan olcsó német és lengyel import. A Lidl azt mondja, a termékeik döntő többsége így is magyar partnerektől érkezik, az alacsony árakkal pedig az infláció letörése a célja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.