„Arra kérjük a fogyasztókat, hogy figyeljenek oda a megugró csalásokra, mivel az e-kereskedelemi visszaélések egyre kifinomultabbá váltak” – erről a Revolut pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos műveletekért felelős vezetője, Katarzyna Said Nagy nyilatkozott. Ennek most azért van apropója, mert közeleg a Black Friday.

A photograph arranged as an illustration in London on April 21, 2023 shows a detail of a card from mobile phone app-based "neo-bank" Revolut. From digital bank Revolut to money-transfer group Wise and payments company Checkout, London is Europe's fintech champion and intends on keeping its crown despite Brexit fallout and declining investments. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Figyelmeztette a magyarokat a Revolut: megugranak a csalások, figyeljenek oda. Fotó: AFP

Érdemes tisztában lenni vele, hogy például a hamis weboldalak egyre kifinomultabbá váltak, ez pedig érzékenyen érintheti az akciókra vadászó vásárlókat. A Magyarországon több mint egymillió ügyféllel rendelkező Revolut ezerfős közvélemény-kutatást végzett. Ebben arról kérdezte a magyarokat, hogyan terveznek vásárolni a Black Friday napján, november 24-én a csalók fokozott aktivitása ellenére.

Hogyan vásárolnak a magyarok a fekete pénteken?

A globális pénzügyi alkalmazás a Dynata céget bízta meg a felméréssel. Kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka tervezi, hogy legalább 50 eurót, mintegy 18 850 forintot költ a 2023-as fekete pénteken, ugyanakkor 24 százalékuk egyáltalán nem tervez kiadást. A 25–34 éves korosztály a legnagyobb leárazásokat keresi és a legtöbbet szeretné költeni: 17 százalékuk mondta azt, hogy 200 euró, több mint 75 ezer forint felett fog vásárolni.

Az is pontosan látszik, hogy néhányan csak azért vásárolnak meg egy terméket, mert akciós. A megkérdezettek 3 százaléka gyakran túlköltekezik, majd visszaküldi vagy visszaviszi a feleslegesnek vélt termékeket. A legtöbben (44 százalék) azonban azt nyilatkozták, hogy szinte soha nem küldenek vissza Black Friday alkalmával vásárolt árucikkeket. Minden hetedik megkérdezett azt állította, hogy környezettudatosság miatt nem küld vissza termékeket.

Egyébként Magyarországon az emberek alaposan megfontolják vásárlásaikat: 52 százalékuk csak funkcionális dolgokat vásárol, tehát amire szüksége van. A Revolut azt a következtetést is levonta, hogy Magyarország az éjszakai vásárlók nemzete, mivel 20 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy biztosan felébredne az éjszaka közepén egy jó ajánlat miatt.

Mire kell figyelni online vásárláskor?

Nem csak a magyarok teszik jól, ha tisztában vannak vele, hogy az átverések a kiárusítás ideje alatt különösen megugranak. A Global State of Scam Report 2023, amely a csalások globális helyzetéről szól, kimutatta, hogy az elmúlt 12 hónapban a világon minden negyedik ember veszített pénzt különböző csalások vagy személyazonosság-lopások miatt. Az összesített veszteség pedig meghaladta az egybillió dollárt, ami nagyjából 974 milliárd euró.

A csalók valójában a vásárlókat és az eladókat egyaránt támadják. Az e-kereskedők által elszenvedett online fizetési csalások 2022-ben 41 milliárd dollárt tettek ki, és a Juniper Research kutatása szerint idén világszerte meghaladják a 48 milliárd dollárt.

Katarzyna Said Nagy, a Revolut Bank Europe pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos műveletekért felelős vezetője tippeket adott a vásárlóknak, mire figyeljenek annak érdekében, hogy az eufória és a sürgető vásárlási kényszer miatt ne fizessenek túl nagy árat.

  1. Hamis weboldalak – a csalók a legújabb és legjobb technológiát használják arra, hogy hamis kiskereskedelmi weboldalakat hozzanak létre, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint a valódi online kiskereskedelmi üzletek weboldalai. A hamis áruházak némelyike elküldi a megvásárolt terméket, de valódi célja az, hogy személyes és kártyaadatokat szerezzen.
  2. Hamis áruk értékesítése – egyes oldalak luxuscikkeket, például népszerű ékszereket vagy ruhamárkákat, illetve elektronikai cikkeket árulnak nagyon alacsony áron. Előfordulhat, hogy a vásárlók ugyan megkapják az árut, amelyért fizettek, de az hamisítvány, sőt az is lehet, hogy egyáltalán nem kapnak semmit.
  3. Ideiglenes hamis oldalak – az online vásárlási csalások újabb változata a közösségimédia-felületek használata hamis online áruházak létrehozására. Az üzletek rövid ideig tartanak nyitva, majd néhány eladás után eltűnnek.
  4. Közösségimédia-hirdetések – a csalók a közösségi médiát használják hamis weboldalak reklámozására. A hirdetéshez gyakran az alkalmazáson belüli „Swipe up”, azaz a fölfelé pöccintés opciót használják, és időkorlátokkal sürgetnek.

Mit kell tudni a Revolut egyszer használatos virtuális kártyájáról?

Online vásárláskor a vásárlók attól tartanak, hogy ellopják a kártyaadataikat. Katarzyna Said Nagy szerint azonban ez a kockázat csökkenthető a Revolut egyszer használatos virtuális kártyáinak használatával. A kártyák a felhasználók számára egy ideiglenes, véletlenszerűen generált kártyaszámot, CVV-t és lejárati dátumot biztosítanak, és ezeket az adatokat egyetlen tranzakcióhoz használhatják csak. 

A tranzakció befejezése után a virtuális kártya automatikusan megsemmisül, csökkentve ezzel a jogosulatlan tranzakciók kockázatát, és védve a személyes és pénzügyi adatokat. Katarzyna Said Nagy azt is tanácsolja, hogy ha a megvásárolt termék nem érkezik meg, vagy az eladó félrevezető módon értékesítette azt, akkor az ügyfelek éljenek a tranzakció vitatásának lehetőségével a Revolut alkalmazásban.

Tavaly a Black Friday és a Cyber Monday során a Revolut magyarországi ügyfelei 279 millió forintot költöttek 16 ezer egyszer használatos virtuális kártyával, ami 143 százalékos növekedés a 2021-es év azonos időszakához képest.

Két oldala van a Revolut-érmének is

A Revolutot elsősorban megtakarításokra és befektetésre találták ki, ezek mellett egyebek mellett devizaátváltást és különböző biztosításokat is kínál. A fintech műfajnak azonban árnyoldala is van, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni számlanyitás előtt.