BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érthetetlen: a Penny Magyarország importtojásokkal újított, veszélyeztetve ezzel a magyar termelőket

Az importtojások megjelenése azért érthetetlen, mert hazai étkezési tojásokból van elegendő és megfelelő árukínálat a magyar piacon.

Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Magyarország bolthálózatában, és az üzletlánc e lépése kaotikus állapotokat teremthet a hazai tojásárakban. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének közleménye szerint a Penny Magyarország piaci magatartása inkorrekt, mert a belföldi tojáskínálat megfelelő, így az üzletlánc a számára szükséges tojásmennyiséget itthonról is be tudná szerezni.

tojás
A Penny importtojásokkal újított, veszélyeztetve ezzel a magyar termelőket / Fotó: Shutterstock

Külföldről származó, olcsó étkezési tojások jelentek meg a Penny Magyarország bolthálózatában. Az üzletlánc a hazai piaci szereplők kihagyásával, külföldi kereskedő közvetítésével forgalmazza a termékeket. 

Az importáru értékesítése nem szolgálja a magyar munkahelyek megőrzését és a hazai erőforrások gazdaságos felhasználását, 

mert a behozott tojásokat nem Magyarországon tartott tyúkok termelték meg, és előállításukhoz nem magyar takarmányokat, logisztikát és szakértelmet használtak fel. Ez a hazai fogyasztók számára csak akkor válhat egyértelművé, ha a tojásokon szereplő kódot ellenőrzik, és a jelentésével tisztában vannak. A hazai termelők szerint a Penny Magyarország magatartása inkorrekt, mivel 

hazai étkezési tojásokból van elegendő és megfelelő árukínálat a magyar piacon. 

Az üzletlánc lépése azért is érthetetlen, mert fehér mészhéjú tojások értékesítését kezdte meg, amelyek a magyar fogyasztók körében kevésbé ismertek és nem preferáltak, így eleve rosszabb vásárlói fogadtatásra számíthatnak az általánosan megszokott, barna héjú tojásokhoz képest. A Penny Magyarországnak megvannak a kialakított magyar beszállítói kapcsolatai a hazai piacon, de az üzletlánc az itteni partnereitől érkező ajánlatokat az utóbbi időszakban visszautasította. A szövetség szerint ez nem tisztességes lépés a hazai termelőkkel szemben, miközben a behozatal alkalmas lehet arra, hogy a teljes magyar piacon letörje az egyébként is csökkenő tendenciát mutató tojásárakat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.