BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: megérkeztek az új árak – csütörtöktől részleges drágulás áll be

Megint drágább lesz a tankolás, de már nem mindenkinek. Így aztán – ha csak részben is – megszakadt az üzemanyag áremelése.

Megjelentek az új üzemanyagárak Magyarországon – adta hírül a Holtankoljak. Ez az eddigiekhez képest némi változást hoz.

Üzemanyag: megérkeztek az új árak – csütörtöktől részleges drágulás áll be / Fotó: Róka László

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a héten csütörtöktől ugyan folytatódik a drágulás, de már csak részlegesen.

A benzin ára változik, bruttó 2 forinttal emelkedik a nagykereskedelmi ár.

A  gázolaj ára viszont holnap változatlan marad. Így az átlagárakat tekintve csütörtöktől az alábbiakra számíthatnak a járműtulajdonosok a kutakon:

  • 95-ös benzin – 610 forint/liter,
  • gázolaj – 629 forint/liter. 

Szerda éjfélig ugyanez 608 és 629 forint. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, az egyes töltőállomások árszintje eltérhet. Egy biztos: 600 forint alatt már nemigen kapni sem a dízel, sem a benzin literjét, a jellemző ár most az előbbinél 610, az utóbbinál 620 forint körül alakul.

Félig megszakadt az üzemanyag-drágulás Magyarországon

A magyar üzemanyagár az elmúlt 12 napban egyértelműen emelkedni kezdett. Június 14–27. között a benzin nagykereskedelmi ára 19, a dízelé már 33 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 79, a dízelár pedig 63 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 38 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 22 forint plusz figyelhető meg. Az 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3–4 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Szembeötlő az üzemanyag-drágulás intenzitása is. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most azt látjuk, hogy üzemanyagár-emelés történt pénteken, hétfőn, kedden, csütörtökön, szombaton, majd ismét kedden és most részben csütörtökön is.

Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör már gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz. De legalább ezúttal félig megszakadt a lassan két hete zajló üzemanyagár-emelés, és sorozatban már csak hat és félszer drágult a tankolás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.