BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
HZ1_358220240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet

Üzemanyag: vaskos árcsökkentés jöhet a magyar benzinkutakon – napok kérdése

Akinek nem muszáj, ne tankoljon péntekig. Aznaptól ugyanis jó eséllyel beesik az üzemanyag ára Magyarországon.

Kedden késő délutánra 77 dollárra alá zuhant a Brent olaj jegyzése. Az árfolyam már hétfőn elhagyta a 80 dolláros lélektani határt, de ma tovább tart a zuhanás.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump
Üzemanyag: vaskos árcsökkentés jöhet a magyar benzinkutakon – napok kérdése / Fotó: Shutterstock

Olyannyira, hogy a jelenlegi szint négyhavi negatív csúcsot jelent:

legutóbb február legelején volt ennyire alacsony az olajár.

A folyamatnak nyilvánvalóan szorosan köze van ahhoz, hogy az olajkartell vasárnapi döntése meglepte a piacot. Az OPEC megállapodásának lényege, hogy 

  • 2025. januárig meghosszabbították a korábban elhatározott kibocsátáscsökkentést,
  • ugyanakkor 2025 januárjában elkezdik növelni a kibocsátást, első körben napi 750 ezer hordóval.

Az Erste elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy előzetesen az olajpiaci szereplők arra számítottak, hogy az OPEC az év végéig tartja majd a mostani szűk kínálatot. Ezzel szemben kiderült, hogy októbertől többet szeretne termelni, ami a negyedik negyedévben túlkínálatot jelenthet a globális kőolaj piacon.

Ráadásul a friss számok szerint az OPEC-tagok napi mintegy 60 ezer hordóval több kőolajat hoztak felszínre májusban, mint áprilisban, meghaladva a korábbi megállapodást. Szintén érdemi hatással bíró hír volt, hogy az amerikai ipari termelés zsugorodott májusban, ami a keresletnövekedés lassulását jelzi előre. Mindezek az információk együttesen napon belüli 5 százalékos nyersolaj áresést okoztak.

Tegnap még 81,25 dolláron állt a jegyzés, de május utolsó napjaiban a 85 dollár fölött is volt. Innen zuhant le tehát 77 dollár alá, ami már 10 százalék körüli mínusz.

Üzemanyag: vaskos árcsökkentés jöhet a magyar benzinkutakon

Mindennek természetesen befolyásolnia kell a magyar üzemanyag-kereskedők árazását is. Hétfőn számoltunk be róla, hogy kedden éjfélig nem nyúlnak a jelenlegi nagykereskedelmi átlagárakhoz, azonban szerdán délelőtt újabb döntés esedékes. Ekkor már nagy eséllyel hozzá fognak nyúlni a benzin és a dízel árazásához.

A Brent árcsökkenése megalapozottan indokolná, hogy a magyarországi üzemanyagár csökkenjen, még úgy is, hogy egyébként a dollár-forint árfolyam romlik. Cikkünk megjelenésekor 360,5 forint körül mozgott a váltás, pedig hétfőn még 358 forint alatt maradt.

Mindenesetre jelenleg a jellemző ár a benzin és a dízel esetében is 600 forint alatt van és az 590–599 forint közötti tartományban mozog. Arra lehet számítani, hogy ugyanez a szerdai bejelentéssel – ami péntektől lép hatályba – inkább már az 590 forintos szinthez fog közelíteni. Hogy ez tényleg bekövetkezik-e, hamarosan kiderül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.