BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagár: döntés született, hogy mennyibe kerül keddtől a benzin és a dízel

Kihirdették az új üzemanyagárakat, ennyiért lehet tankolni keddtől Magyarországon. Egy nagy negatív sorozat megszakadt, de messze még az alacsonyabb üzemanyagár.

Megszületett a legújabb döntés a magyarországi üzemanyagárakról – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

20221109 Horvátország INA benzinkút TankolásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Üzemanyagár: döntés született, mennyibe kerül keddtől a benzin és a dízel / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ezen a héten kedden – a korábbi hetektől eltérően – a benzin és a gázolaj beszerzési ára sem változik. Így a hazai üzemanyagok átlagára nem változik a múlt csütörtöki szinthez képest, tehát

  • a 95-ös benziné 618 forint/liter,
  • a gázolajé 630 forint/liter lesz.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára 615 forint alatt alakul, a dízelé pedig 625 forint alatt.

Üzemanyagár Magyarországon: megszakadt egy nagy negatív sorozat

Bár a mostani stagnálás még nem üzemanyagár-csökkenés, mégis azt jelenti, hogy hosszú negatív sorozat megszakadt. Ezt megelőzően ugyanis tizedjére történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

  1. Június 14-én pénteken, majd
  2. hétfőn,
  3. kedden,
  4. csütörtökön,
  5. szombaton és ismét
  6. kedden.
  7. Ezután két hete csütörtökön és
  8. szombaton csak a benzin drágult.
  9. Ezt követően múlt kedden ismét általános áremelés volt,
  10. ahogy csütörtökön is.
    Ez egyúttal azt is jelenti, hogy június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt.

Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten 

a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 69 forinttal nőtt,

jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 45 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 28 forint plusz figyelhető meg. A 70-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3500–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Talán csökkenhetett volna az üzemanyagár

Persze annyiban azért nem váratlan, hogy a magyar üzemanyag-kereskedők felhagytak a drágítással, mert az elmúlt napokban a kormányzat a legmagasabb szinten is nyíltan beszélt arról, hogy határozottan kéri, a magyar üzemanyagár-képzés térjen vissza a régiós átlaghoz – mivel ettől jelenleg feljebb van.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a főbb piaci folyamatok alapján akár üzemanyagár-csökkentést is bejelenthettek volna ma az üzemanyag-kereskedők. A Brent olaj ugyanis július 5-én még 88 dollárnál járt hordónként, ami mostanra 86 dollár alá esett. 

A dollár-forint váltás most éppen romlik a magyar fizetőeszköz szempontjából, de július 2-től 667 forintról lekúszott 663 forintra. Ezek szerint azonban mindez egyelőre nem elég ahhoz, hogy a Mol vezette üzemanyag-kereskedői oldal árcsökkentést hirdessen meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.