BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Warrington,Cheshire,Uk,-,June,20,2023:,Temu,Chinese,Online

Halálos bébitermékek, félrevezetés: Ausztriában és Amerikában rászálltak a Temura

Megelégelték a kínai online kereskedelmi óriás nyomulását az osztrák kiskereskedők. A Temu ellen panaszt nyújtott be a versenyhatósághoz a Handelsverband kiskereskedelmi szövetség, miközben az Egyesült Államokban is fogyasztóvédelmi vizsgálatot sürgetnek ellene.

Nem tűrik tovább a kínai online kereskedő, a Temu földcsuszamlásszerű benyomulását piacukra az osztrák versenytársak. A Handelsverband, az Osztrák Kiskereskedelmi Szövetség 12 oldalas panaszt nyújtott be szövetségi versenyhatósághoz, a BWB-hez a Temu szerintük tisztességtelen gyakorlatai ellen. Eközben az Egyesült Államokban a Temu és versenytársa, a nemzetközi piacokon szintén terjeszkedő szingapúri Shein divatvállalat ellen az Egyesül Államokban is fogyasztóvédelmi eljárást sürgetnek.

Tor,,Canada,-,July,20,,2023:,Temu,Orange,Rectangle,Bag
Fotó: Shutterstock

Az olcsó árukat kínáló kínai óriások villámgyors terjeszkedése világszerte felbolygatta a kiskereskedelmi piacokat, a magyar vásárlók közt is hódítanak. Bennünket is érint, hogy az osztrák kiskereskedők nemcsak hazai, hanem európai szintű fellépést szeretnének a Temu ellen.

A szomszédos Ausztriában számtalan esetet számolt meg és dokumentált a Handelsverband arra, hogy a Temu megsértette a tisztességes üzlet gyakorlatokra vonatkozó szabályokat – idézi Rainer Willt, a szövetség ügyvezető igazgatóját a Die Press.

A félrevezetésnek többfajta módjáról számoltak be a versenyfelügyeletnek, állításuk szerint a kínaiak hamis állításokat tesznek áruk korlátozott elérhetőségéről, állítólagos áruhiányokról ás árleszállításokról.

Csak Ausztriában naponta 30 ezer csomag érkezik ázsiai online platformokról, amelyek nem tartják be a vonatkozó szabályokat

– panaszolta Will. A BWB-nek benyújtott panasz szerint „a felvázolt unfair gyakorlatok eladások millióihoz vezethettek, amelyek tartós kárt okoznak Ausztria, mint üzleti lokáció számára”. Fellépésre van szükség a Temu gyakorlatai ellen „hogy biztosítsuk a tiszta versenyt az ausztriai és az európai piacon” – teszi hozzá a Handelsverband.

Rainer Will szerint napi 30 ezer csomagról van szó, a Temut be is panaszolták / Fotó:  Handelsverband 

Amerikában nagyon durván álltak bele a Temuba és a Sheinbe

Az Egyesült Államokban eközben rendkívül erős állításokkal indult hivatalos támadás a Temu és a divatkereskedő Shein ellen: ha ezek igazak, az a furcsa, miért nem indult még vizsgálat.

A CPSC, a fogyasztásitermék-biztonsági kormányügynökség (U.S. Consumer Products Safety Commission) két vezetője sürgeti vizsgálat indítását a Reuters jelentése szerint, miután a weboldalakon „halálos bébi és kisgyermek termékeket” adtak el. Erről az ügynökség honlapján tettek közzé jelentést.

Az USA Today beszámolója szerint ők nem tudták azonosítani, melyek lehettek az említett, bébik számára halálos termékek.

Warrington,Cheshire,Uk,-,June,20,2023:,Temu,Chinese,Online
Fotó: Shutterstock

A Temu és a Shein egyébként egymás versenytársai is és lehet mondani, hogy egymással is eléggé rosszban vannak az amerikai piacon. A benyomuló két ázsiai vállalat ,ár az amerikai óriások, az Amazon és a Walmart piaci pozícióit ostromolja. A Temu amerikai sikertörténetének a focibajnokság (NFL) döntője, a Super Bowl szünetében bejátszott reklám adott hatalmas lökést, amerikaiak tízmillióihoz juttatva el az olcsó vásárlás üzenetét.

Kitálalt a Shein: újabb súlyos vád vetült a Temura – így téveszti meg a vásárlókat a kínai divatkereskedő

Üzleti titkainak megszerzése és szerzői jogainak megsértése miatt pert indít a Temu ellen a Shein az Egyesült Államokban. A jogi lépés újabb csata a két kínai e-kereskedelmi óriás között dúló egyre ádázabb küzdelemben.

Európában is nyomul a Temu

A Temu a múlt hónapban az európai kereskedőket is felhívta, hogy csatlakozzanak eladóként a platformhoz – írta az ecommercenews.eu online kereskedelmi szakportál. A kereskedők a kínált termékkör meghatározásáért, a készlet biztosításáért és szállításáért felelős, a fogyasztói árat azonban a Temu határozza meg.

Néhány hete a Temu egyik kantoni irodájába felháborodott kereskedők nyomultak be, akik azért tüntettek, mert úgy érzik, hogy a vállalat rajtuk vasalja be a platformján kínált termékek olcsóságát, őrájuk pedig igazságtalan büntetéseket vet ki, növekvő mértékben.

 

  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.