BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 262. napja – Ha Izrael Libanont támadja, Iránnal is háborúba keveredhet

háború, libanon
Összefoglaló:

Egy Libanon elleni izraeli offenzívával a zsidó állam egy iráni katonai válasz lehetőségét kockáztatja CQ Brown tábornok, amerikai vezérkari főnök szerint. A tábornok vasárnapi szavai szerint bár Irán a Hamászt is támogatja, a Hezbollah számára jelentősebb támogatást nyújtana, különösen, ha úgy érezné, jelentős fenyegetés éri a libanoni szervezetet.

háború, libanon
A libanoni határnál rendszeresen dörögnek a fegyverek, de a teljes körű háborút eddig sikerült elkerülni / Fotó: AFP

Izrael tisztviselők többször fenyegetőztek Libanonba irányuló hadműveletekkel, ha nem sikerül a szervezetet tárgyalásos úton távol tartani a határtól. Alig pár napja az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy elfogadott haditervvel is rendelkezik Libanon irányába, noha az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni, hogy az ország északi határán is kirobbanjon a teljes körű háború – írja a France24.

Brown szerint 

az Egyesült Államok nem tud hasonló védelmet nyújtani Izrael számára egy Hezbollah elleni összecsapásban, mint amilyet az áprilisi iráni rakétákkal szemben nyújtott, 

már csak azért sem, mert a rövidebb hatótávolságú rakéták ellen nehezebb védelmet nyújtani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.